Стефан Тафров - фаворит в първия електронен вот в България

3650
Стефан Тафров - фаворит в първия електронен вот в България
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

На политическия терен се появява окончателно една политическа сила "Демократична България", която има самочувствието, експертизата, визията и волята да въведе електронно управление в страната. Това заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов, отчитайки резултатите от първото в страната електронно гласуване – това за вътрешнопартийния вот за определяне на кандидатите на "Да, България" за единната листа на "Демократична България за евроизборите.

Електронното гласуване е много важен елемент от цялостното въвеждане на електронно управление в страната, подчерта Иванов и го определи като "майка на всички реформи". "Управляващите доказаха, че не могат и не искат да го въведат, макар че бяха похарчени над 2 милиарда лева за електронно управление", изтъкна Иванов и отбеляза за сравнение, че софтуерът на "Да България“ за вътрешния им електронен вот струва 15 000 лв. Той настоя вицепремиерът Томислав Дончев да излезе и да каже ще има ли България най-накрая електронно управление.

Електронен вот ще излъчи победителя на "Да България" за листата за евровота

За пръв път в България се организира електронно и дистанционно гласуване - за вътрешните избори на "Да, България" за кандидати за единн...

Безспорен победител в електронния вот е Стефан Тафров.

Припомняйки дипломатическата си кариера, той отбеляза, че когато човек стои зад една табелка "България" е много важно да разбере в един момент дали усилията му са били забелязвани в родината. "Оказва се, сега с тези избори, че доста хора са ги забелязали и са го отразили с гласа си", добави Тафров. Той каза още, че е установил, че разпознаваемостта на "Демократична България" и на "Да България" е по-висока, отколкото е очаквал.

15 000 души са изтеглили мобилното приложение за гласуване и са се регистрирали, а в избора са участвали 6000 гласоподаватели. „Хората имаха възможност да гласуват и по пощата, и онлайн, и на място, но най-предпочитаният начин е бил през мобилното приложение“, изтъкна лидерът на „Да, България" Христо Иванов и подчерта, че бюджетът за вота е набран с дарения, а мобилното приложение е изработено напълно безплатно.

Вече ни предстои кампания, която ще бъде не от врата на врата, а от телефон на телефон, каза Иванов, изтъквайки позитивите от дистанционния електронен вот.

Джамбазки и Бареков "любезничат" - "дудук политик, лайк евродепутат, жалко джудже"

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки отвърна на непрестанните нападки на друг свой колега - Николай Бареков, по изк...

В пейзажа има едно неизвестно - съдбата на преференцията, отбеляза Иванов и припомни, че има внесено предложение, което би обезсмислило преференцията.

Стремежът ще е за постигане на максимално ефективна листа на демократичната общност. Ключов критерий за подреждането на листата ще е капацитетът за принос на кандидатите, съобщи Иванов и подчерта, че няма да има режим на доказване коя партия е по-влиятелна, коя има повече тежест по символни категории. Нещото, което ще ни води, е как листата да привлече максимално доверие. Не бързаме с листата, защото смятаме, че тя трябва да бъде единната листа на демократичната общност, каза още Иванов.

Запитан дали ще се примири с второто място в листата, ако първи бъде Светослав Малинов, Христо Иванов категорично заяви: „Ние гледаме на единството на „Демократична България“ като на висша ценност“ и добави че не очаква партиен егоизъм.

Иванов каза още, че очаква демократичната общност да се яви с такава листа, с която всички граждани, които искат да се противопоставят на вълната от националпопулизъм и искат да се противопоставят на изтласкването на страната в периферията на ЕС, както и на все по-голям авторитаризъм, да могат да гласуват за нея, без да се притесняват, че ще се разпилеят гласовете им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика