Служителите на театъра в Кърджали тръгват на бунт

18797
Служителите на театъра в Кърджали тръгват на бунт
Снимка: Thinkstock

Бунт на недоволните, „пожар“ на сцената и пороен дъжд, но без репетиции и спектакли, така бе белязан днешният ден в театъра в Кърджали, предаде БГНЕС.

Лидери и членове на синдикалното дружество при Съюза на артистите (САБ), сред които актьори, технически персонал, танцьори и музиканти, изразиха крайното си недоволство от работата на временно изпълняващия длъжността директор Гълъб Бочуков. Според тях културният институт умишлено е воден към фалит, все още няма репертоарен план и оздравителна програма за изход от финансовата криза. Бочуков отказва да разговаря с тях, еднолично е изготвил ново щатно разписание, но днес не пожела да предостави копие от него на синдикалното ръководство. Преди да бъде съгласувано с Министерството на културата обаче директорът е започнал да уволнява възлови служители. Последният съкратен заради намаляване обема на работа е ръководителят на постановъчната част Яник Генов, който съвместяваше няколко длъжности през последните 20 г. в театъра. На общо събрание през май т.г. Генов огласил, че зам.-директорът Веселин Гогушев е направил прекомерни неспецифични разходи, но вместо проверка и одит, последвало уволнението му. Освен ръководител на постановъчната част, Генов е отговорник за противопожарната охрана, за огромната сценична техника, за поддръжката и безопасната й експлоатация. Още в деня на отстраняването му от работа стаята му е запечатана, а вътре са купищата негови лични вещи – компютри, машини, както и оръжие, което не е издал. Председателят на синдиката Божана Варадинова подчерта, че за това не е уведомена съюзната организация, на Генов не му е връчено предизвестие, а оттук нататък дори и да има представления, няма никаква сигурност за техническите съоръжения по сцената.

МС отпусна допълнителни 5 млн. лв. на Министерството на културата

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 5 милиона лева по бюджета на Министерство на културата за 2015 г. Средствата за...

Докато вървят съкращенията и всички са преназначени на половин щат, са назначени нови хора, които все още никой в театъра не е виждал. Въведеният кризисен режим с орязаните щатове се оказал невалиден за ръководството, което си запазило високите заплати.

„Ситуацията е нетърпима, не сме открили сезона, не сме запознати с погасителната програма и новия репертоар, няма никаква яснота за предстоящи ангажименти. Няма никаква прозрачност, нито диалог, няма дирекционен и театрален съвет. Междувременно в кризата се появиха нови назначения – зам.-директорите са трима, 5 звукооформители и двама сценографи. А Бочуков твърди, че обемът на работа е намалял“, заяви актрисата и синдикален лидер Божана Варадинова.

Театралите са изключително разтревожени от провала на сезона, 5 артисти единствено репетират спектакъл по миниатюри на Чудомир, останалите бездействат поради липсата на репертоар. Въпросните репетиции предвиждат възкресяване на представление, което Бочуков е поставял в Дома на културата, играно е 3 г. в региона и е непродаваемо, твърдят артистите. Без успех са и многократните опити на синдикалистите да ангажират вниманието както на съюзното ръководство, така и на Министерството на културата. Във ведомството на Вежди Рашидов им заявили, че много харесват временния директор Бочуков, защото само той не настоявал за финансиране, за разлика от колегите си в другите театри в страната, които са с далеч по-големи дългове. Според протестиращите театърът в Кърджали е мъртъв, но все още има надежда да възкръсне, ако Бочуков бъде заменен от кадърен и можещ човек. Те изпратиха поредно писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и до председателя на САБ Христо Мутафчиев, в което настояват за незабавната им намеса за отстраняването на Гълъб Бочуков от директорския пост. В противен случай ще стигнат до гражданско неподчинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали