X
 
 

Къде има най-много пластмасови отпадъци по Черноморието?

1792 0
Къде има най-много пластмасови отпадъци по Черноморието?
Снимка: WIND2WIN
Ситуацията с пластмасовите микрочастици във водите на Черно море не се отличава от тази в Средиземно море и Балтийско море. Това е била констатацията на Института по биоразнообразие на БАН по време на миналогодишното изследване на акваторията с кораб на Greenpeace", каза в интервю за bTV Деница Петрова от българския клон на екологичната организация.

Наскоро голяма публичност получи проучване, според което 90% от трапезната сол, която стига до хората, има частици пластмаса, останали от разграждащите се във водите боклуци. Така през солта и през храната пластмасата влиза и в човешкия организъм.

Шанс да се спаси човечеството - преминаването към етика на ползването

Международната комисия по климатичните промени (IPCC) публикува наскоро специален отчет, в който имаше, както добри, така и лоши н...

Най-много боклуци от Greenpeace са видели в морето пред големите ни морски курорти, посочи Петрова.

"Оказва се, че навсякъде има микропластмаса, това е човешки генериран проблем. Важно е да се вземат мерки при пластмасите за еднократна употреба. Земята не е за еднократна употреба и можем да живеем без да генерираме толкова много отпадъци", категорична беше тя.

Експертът по качеството на храните д-р Сергей Иванов подчерта, че към момента няма категорични заключения за ефекта от пластмасата в човешкото тяло.

Д-р Иванов подчерта, че по отношение на солта има други по-сериозни проблеми, като например масовото преквалифициране на солта в хранителна добавка и така се заобикалят изискванията за безопасност. Така, по думите му, „модерните видове сол” не са йодирани и имат високи нива на тежки метали.

До края на октомври избираме любими дървета и истории в конкурса "Дърво с корен 2018"

До 31 октомври 2018 г. продължава гласуването за избор на любими и най-интересни дървета в конкурса "Дърво с корен 2018". Тази година ...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално