X
 
 

Шанс да се спаси човечеството - преминаването към етика на ползването

4798 1
photo of Шанс да се спаси човечеството - преминаването към етика на ползването
Снимка: Getty Images/Guliver
Международната комисия по климатичните промени (IPCC) публикува наскоро специален отчет, в който имаше, както добри, така и лоши новини за човечеството. Добрите се състоят в това, че в атмосферата ще трябва да се изхвърля значително повече въглерод, за да се нагрее планетата до критичните 1,5 градуса по Целзий. Следователно имаме повече време за спасение, отколкото се считаше до сега. Лошите новини казват, че последиците от превишаването на този праг ще бъдат прекалено ужасни. Всичко, което по-рано се смяташе, че ще се случи само след повишаването на температурата с 2 градуса, на практика ще започне и след пресичането незначително по-нисък предел. Човечеството ще изпита недостиг на храна заради намаляване на реколтата, а някои територии ще трябва да бъдат напуснати. IPCC на практика озвучи ясен призив да се направи нещо, пише Foreign Policy.

Необходимо е да се намалят ежегодните глобални емисии на въглероден двуокис наполовина през следващите 12 години и да се достигнат нулеви емисии към средата на текущия век. Трудно е да се оцени драматичността на тази трактория, тъй като за спасението на планетата човечеството ще трябва напълно и рязко да промени цялата насока на развитието на цивилизацията.

ООН отново поиска спешни мерки за глобалното затопляне

Светът ще трябва да предприеме бързи действия, ако иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. Това заявяват експер...

Повечето хора се надяват, че могат да избегнат катастрофата с помощта на чисти системи за генериране на енергия, което ще позволи напълно да се избавим от въглеродните емисии. Но дотогава този план работеше зле. Глобалното замърсяване продължава да нараства от година на година. И горния праг не се вижда. Дори след подписването на Парижкото споразумение за климата и приемането на правителствени решения в целия свят IPCC прогнозира, че човечеството се стреми към увеличаването на температурата на земята с 3,4 градуса по Целзий, затова унищожението е неизбежно.

И проблемът не е в това, че се полагат малко усилия. Разбира се си струва да се стараем повече, но работата е в това, че световната икономика се развива значително по-бързо, отколкото страните са способни да преминават към чисти видове енергия. IPCC смята, че емисиите трябва да се сведат до нула към средата на 21-ви век. Но към този период растежът на глобалната икономика ще се утрои. Това означава - три пъти повече производство и потребление, отколкото имаме днес. Дори икономика със сегашния размер е трудно да бъде изчистена от вредните емисии, а три пъти по-голяма  -още повече.

Ако икономическият растеж продължава със сегашните темпове, за да се спрат емисиите до 2030 година трябва да се намаляват с 11% всяка година. Това е три пъти по-бързо, отколкото човечеството е способно при най-оптимистичните сценарии, сочат разчетите на учените. При максимални усилия бихме могли да отстраняваме въглерода със скорост 3-4% на година. Но това не е достатъчно. За решаването на проблема IPCC предлагат план, наречен BECCS,  който предлага преход на биологична енергия и системи за извличане и погребване на водорода.

Става въпрос за създаването на огромни плантации, чиято реколта ще се изгаря на енергийни станции. При това на тръбите ще бъдат установени системи, които ще извличат въглерода от дима, който на свой ред ще се закопава дълбоко под земята. Всичко това изглежда лесен начин да се решат всички проблеми, което ще позволи на икономиката да се развива с нормални темпове. Но планът е проблемен. Първо, няма гаранции за това, че технологиите ще могат да абсорбират вредните емисии достатъчно ефективно. Но дори да е така възникват други препятствия. Например за внедряването на BECCS трябва да се отдели територия за енергийните плантации, равна по площ на две Индии. Това ще означава загуба на 10% от световните гори и намаляване със 7% на биологичното разнообразие, без да говорим за засилването на вече съществуващи кризи със съкращаването на водоснабдяването и замърсяването на почвите.

Учени предупреждават за глобална климатична катастрофа

Учените предупреждават за неизбежността от климатична катастрофа във връзка с намаляването на емисионния бюджет от въглероден диоксид п...

След продължителна критика IPCC  състави нов план за спасението на Земята, който не се основава на технологията. Става въпрос за фундаментална промяна на логиката на икономиката. Вместо постоянното нарастване на промишленото производство на всяка цена учените предлагат проста алтернатива - да се потребява по-малко. IPCC  предлага да се съкрати глобалното потребление на материали с 20%, особено в богатите страни. Как да се направи това?  Да се откажем от еднократните продукти в полза на тези, които могат да се използват дълго време. Това означава също да се ремонтират вече съществуващи вещи, вместо да се купуват нови.

На човечеството ще му се наложи да премине от модела на владение към етика на ползването. Намаляването на индустриалното производство ще съкрати потребността от енергия, а това ще облекчи задачата за извличане на въглерод, за да се отиде по-далече от критичната климатична точка. Тъй като този сценарий не предполага териториални и природни жертви, той оставя повече пространство за опити да се възстановят горите, да се пребори гладът и да се подобри биологичното разнообразие.

Превод: Actualno.com

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Остава въпросът какво да правим с нарастващото население? Ако гледам един и същ телевизор 4о години вместо 5-10, значи, намаляване на производството на телевизори, значи по-малко работни места, значи повече ненужни хора. Значи - комунизъм?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 22-28 април ...

Овен За да имате успешна седмица наблюдавайте последователността на събитията. Звездите ви съветват през този период да се посветите на служебните си задължения, особено ...

Последно в Актуално