X
 
 

Перничани ще искат лично обяснение от ВиК за режима - дали не е по-страшно от очакваното

556 0
Перничани ще искат лично обяснение от ВиК за режима - дали не е по-страшно от очакваното
Снимка: Pixabay
Перник и околните населени места навлязоха във втория ден на водния режим, наложен поради драстичното спадане на водния обем в язовир "Студена". Инициативен комитет от местни жители организира протест на 20 ноември от 9:00 часа пред сградата на "ВиК Перник", предаде БГНЕС.

Надежда Димова от организаторите заяви пред БНР, че основната причина за създалата се водна криза и породеното от нея обществено недоволство, е че не са били взети навреме адекватни превантивни мерки по отношение осигуряването на алтернативно водоснабдяване за областния град. По думите ѝ в момента е напълно сринато доверието в институциите поради информационното затъмнение и разнопосочните изявления.

Експерт: Яз. "Студена" е източен безогледно

Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството - ресорният зам.-министър - това са лицата, отговорни за водната...

Димова посочи, че според нейните наблюдения местното ВиК дружество не спазва стриктно обявените часове за пускане и спиране на водата. По думите ѝ, има данни, че водата в язовир "Студена" ще свърши много по-рано от очакваното, още в края на месец декември тази година.

Недоволните жители настояват за среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, областния управител на Перник Ирена Соколова и директора на "ВиК Перник" Иван Витанов, за да отговорят лично на въпросите на гражданите. Важно е да бъде поставен и въпросът за определяне на виновниците за водната криза, смятат перничани.

Соколова коментира, че ВиК твърди, че характеристиките на ВиК мрежата в Перник и в селата в общината са такива, че тя се пълни бавно и трудно. Освен това, дружеството казвало, че режимът не е оптимален. А на въпрос дали тя лично има вина като областен управител, отговорът беше, че "това с вината могат да го кажат хората, които в момента правят проверките във ВиК оператора. Това, което е моите правомощия, го правя". Соколова поясни и, че до края на деня следва да е ясно дали водата от язовира при Долна Диканя може да се ползва за града.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители