АБВ: Не искаме мандат, а бързо структуриране на служебен кабинет

1267
АБВ: Не искаме мандат, а бързо структуриране на служебен кабинет
Снимка: БГНЕС

Според АБВ 43-то Народно събрание не може да излъчи ново правителство. От партията нямат никаква амбиция да се ангажират под каквато и да е форма с работата на бъдещ служебен кабинет. Те смятат, че най-подходящата дата за предсрочни парламентарни избори е края на март - началото на април.

Това каза заместник-председателят на партията Румен Петков след консултациите на АБВ при президента, на които присъстваха и заместник-председателите на ПГ Михо Михов и Мариана Тодорова.

Плевнелиев: Трябва да направим всичко възможно това НС да продължи своята работа

Трябва да направим всичко възможно това Народно събрание да продължи своята работа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началот...

"При декларацията на три от политическите сили - ГЕРБ, БСП и ДПС, че няма да подкрепят и няма да участват във формирането на нов кабинет, всичко останало е ПР-мероприятие, защото тези, които декларират, че са готови да съставят нов кабинет, ще имат възможността да вземат мандата, да водят преговори чрез медиите пред българските граждани, ще покажат осем-десет мераклии за водачи на листи или за депутати като кандидати за министри и от това няма да последва нищо добро за обществото", посочи Петков.

Затова от АБВ са заявили пред президента, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебeн кабинет. Според АБВ би било лош знак, ако новоизбраният президент назначи ново служебно правителство след встъпването си в длъжност.

От АБВ смятат още, че би било грешка, ако това Народно събрание започне да се занимава с приемането на нови изборни правила. "То показа, че е в състояние да обърка готови избори. В рамките на всичките промени, които се правиха в Изборния кодекс и в изборната нормативна уредба, свързана с провеждането на президентските избори, стана ясно, че това Народно събрание няма потенциала, няма моралното и политическото право да се занимава с този въпрос", каза Петков.

Той припомни, че от АБВ са подкрепили референдума, но с ясното условие, че е необходима смесена избирателна система, и заяви, че това е въпрос на сериозен анализ и не бива институциите да се поддават на външен натиск, в т.ч. Народното събрание. Отиващото си Народно събрание няма политическото доверие, обществената подкрепа и потенциала да направи каквито и да е сериозни анализи и промени в тази посока, каза още Петков.

АБВ: Този парламент няма легитимност да приеме бюджета

Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година, нито да прави сериозни промени в Изборния кодекс. Това заяви в ефира ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика