АБВ: Този парламент няма легитимност да приеме бюджета

882
АБВ: Този парламент няма легитимност да приеме бюджета
Снимка: БГНЕС

Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година, нито да прави сериозни промени в Изборния кодекс. Това заяви в ефира на БНР говорителят на ПП АБВ Трендафил Величков.

По думите му през последните няколко дни „окрилени“ от предизборен ентусиазъм много от политическите сили са се включили в надпревара по популистки предложения и обещания.

Първанов: Подарихме Голям шлем на Ердоган

Подарихме т. нар. Голям шлем на [Реджеп Тайип] Ердоган, заяви лидерът на АБВ и президент два мандата Георги Първанов. Според него това...

„Имаме визия за бюджета и тя е много далеч от изборния популизъм, който е налазил много политически сили. Чувам, че някои искат да бъдат заложени минимални пенсии от по 300 лева. Очаквам също някой да излезе и да предложи да се дадат по 2000 – 3000 лева заплати и какво ли не още предизборно. В същото време това, което ние например имаме като предложения, е свързано с политиките в социалната сфера, които имаше като идеи Ивайло Калфин докато беше социален министър. Давам само един пример за една идея, която обаче ще се реализира по всяка вероятност тогава, когато имаме редовно правителство, а не служебно, и нов парламент. Това е напълно възможната за реализация идея за осигуряване на безплатна детска градина за всички деца в България“.

„Този парламент няма легитимност да приеме бюджета за 2017 година. Нищо страшно няма да се случи, няма да дойде краят на света или на България от това, че няма да има приет бюджет за догодина. В Конституцията ясно е записано, че при такива обстоятелства, при служебно правителство, се харчи по една дванайсета на месец от предходния бюджет. Ние не можем да оставим следващото правителство да е заложник на бюджет, който някой друг му е направил. Не е етично, не е нормално. Няма нужда да правим бюджет, който ще бъде прекрояван от някой друг в последствие. Същото важи и за изборните правила. От къде накъде това Народно събрание, в което се променяха четири пъти изборните правила, включително броени дни преди изборите, издъни се тотално със тях, сега да има право да ги променя из основи?“, посочи още говорителят на ПП АБВ.

Величков отговори и на въпрос, свързан с перспективите пред АБВ в светлината на предстоящия предсрочен вот и бъдещото сформиране на следващо редовно правителство. „Очаквам АБВ да бъде със сигурност в парламента след предсрочните парламентарни избори, а дали ще бъде във властта, зависи от волята на българския народ и от това как ще подреди партиите в българския парламент. За тези две години от своето съществуване АБВ показа, че е партия, която е способна да извърши неща, които са полезни за държавата ни. Ние имаме визия и тя е много далеч от предизборния популизъм, който е налазил всички колеги. Нашите предложения са обмислени и свързани с политиките и това,, което имаше като идеи Ивайло Калфин докато беше социален министър. Голяма част от тези идеи са насочени към решаване на демографските проблеми“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com