Банов разбрал с медиите, че съдът се е произнесъл за Ларгото (ВИДЕО)

5235
Банов разбрал с медиите, че съдът се е произнесъл за Ларгото (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов твърди, че е разбрал от медиите за пропуснатият срок за обжалване по делото за Ларгото. По думите му двама служители в правната дирекция на министерството са завъртели интрига, която той приема за директна атака към себе си. В момента дисциплинарната комисия към МК разследва случая и проверява версиите на замесените лица. В аферата, Банов включи и шефката на правния си отдел. Министърът се закани да даде виновниците на прокуратурата, за да се "разнищи случая до край". Той видя зад случилото се организирана акция на "болни мозъци" и "долни инсинуации". За исканата оставка от БСП, Банов каза, че това е поредната акция за вдигане на авторитета на евродепутатът от левицата - Елена Йончева.

Actualno.com припомня, че т.нар. скандал "Ало, Банов" всъщност приключи на съдебна фаза, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решенията на долните инстанции, а именно - обектът е бил приет без нито една забележка от Министерството на културата (МК). И вместо да бъдат присъдени неустойки заради забавяне в размер на 753 000 лева, сега МК ще трябва да плати 73 000 лева разноски по съдебното дело. Всичко за решението на съда можете да намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Банов е информирал и премиера Бойко Борисов, който заръчал незабавно да бъдат информирани медиите за това, какво се е случило. Министърът отказа да коментира кога е бил проведен този разговор. За сметка на това обясни, как в момента пропуска важна среща в Санкт Петербург с министъра на културата на Русия. По думите му, решението да откаже срещата и да се върне в България, заради случващото се, не било на премиера Борисов, а негово лично.

Какво обясни министърът

След като министерство на културата загубило делото на втора инстанция, трябвало да обжалва до 12 март и чака дата за трета иснтанция във ВКС. Това е, което ние чакаме, обясни Банов. Дата за дело на трета инстанция. Фактически преди няколко дни разбираме, че ситуацията е съвсем друга. Така започна обясненията си министърът на културата Боил Банов.

"Служителят в министерството на културата, който е оторизиран от правна дирекция да води действията по това дело, внася жалбата на 13-ти март , а не на 12-ти. Съдът връща след около 10 дни определение, с което казва, че е изпуснат срока за внасяне на жалбата. Съдът връща до правна дирекция уведомление за пропуска. Без да уведоми нито секретаря на министерството нито мен, правна дирекция внася в съда жалба за изпуснатия срок. Обяснението по документите е, че обжалването на присъдата на Административния съд е било пратено по пощата на 12 март. Манипулативно се опитва да обясни, нещо, което видимо не отговаря на истината. Съдът разглежда тази обратна жалба и се произнасяна сайта си. Това е фактическата ситуация", разказа пред журналисти министърът.

Окончателно: Забавеният ремонт на Ларгото няма да бъде наказан

Т.нар. скандал "Ало, Банов" всъщност приключи на съдебна фаза, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решенията на долните ...

Тези дела не минават през министър, без значение кой е той. Те се водят от правна дирекция в конкретното минситерство, в която има оторизиран служител от правна дирекция, който се занимава с това, обясни още министърът."Те не се съгласуват с мен."

В продължение на 6 месеца от март до днес, никой (Банов, секретарят на министерството или друг служител извън правна дирекция) не е информиран за реалното развитие по същество на делото, каза Банов.

Какво е предприел Банов

Разбрал е в понеделник за ситуацията и преди да замине за конференция на ЮНЕСКО разпоредил да се назначи дисциплинарен съвет в МК, който да разгледа действията на съответните служители от правния отдел. По думите му в случая са намесени двама служители на правна дирекция в министерството - оторизираният служител и неговият шеф.

"В този смисъл намесването на името ми в някакви хипотези първо е некоректно, не отговаря на действителността и на нормативната уредба. И второ, колко трябва да ми е акълът, след като към този момента тогава ме разследва прокуратура, след вероломната атака на БСП, да направя каквото и да е, за да спирам или възпрепядствам това дело. Това може да го роди само болен мозък. Това са долни инсинуации", избухна Банов.

Банов увери, че ремонтът на Ларгото няма да бъде за сметка на данъкоплатците

"Ремонтът на повредените плочки ще струва около 10 000 лв. Тези пари няма да бъдат платени от данъкоплатците, а от фирмата-изпълнител н...

Кои са виновните и защо това се е случило, обяснението на министъра

"Аз лично считам, че този акт е продължение на това, което се случи по повод сигналите на Елена Йончева, и поради тази причина, всичко,което ние събираме като информация и от дициплинарния съвет и като данни, ще бъде внесено в прокуратурата за пълно разнищване на случая. Ако има друг замесен, извън лицата, чиито подписи са под документите, който и друг да е замесен в това ще си понесе наказанието и лично от мен ще бъде даден на прокуратурата. Смятам, че тези действия не са случайни. Служителите, които стоят, с подписите си зад тези действия, не са на 2 или 5 години служба. Те са с над 10 годишен стаж. Считам, че това се случва с цел уронване на престижа на министерството и лично моето име.", обясни Банов.

Колко са заподозрените

В мометна дисиплинарния съвет в МК взима показания от отговорния по делото висш служител от юридическия отдел в министерството. Под документа стотят два подписа - на главния юристконсулт в МК и на друг висш служител в отдела. Банов не коментира дали основен виновник е шефката на юридическия отдел в министерството, но отново подчерта, че виновникът ще бъде даден на съд.

Разпитваните служители са обяснили към момента, че не преценили срока. Глупости! Защо тогава не кажат какво е станало, защо не обясниха, а вместо това да фалшифицират, че са пускали по пощата документи. Как така пликът е пуснат по пощата, без да се чете дата на клеймо, пък е внесен на ръка, коментира разпалено Банов.

Министерство на културата загуби и на втора инстанция делото за Ларгото

Очаквано Министерството на културата (МК) загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която търсеше от изпълнителя...

Може би утре ще излезе нещо друго, свързано с Ларгото, аз вече съм в стрес. Но когато те дезинформинат откровенно, тук има откровенна лъжа. Главният секретар твърди същото нещо, към момента не мога да не му вярвам, въпреки че проверявам всички версии. Технически той отговаря за администрацията. Никъде няма негов подпис, подчерта Банов.

"Целият сценарий беше да се вземе моята глава много по-рано, но мойта глава е Карловска и трудно пада", завърши министърът.

За поисканата оставка от БСП: Даже не виждам какво да им отговарям, коментира Банов. "Аз ако съм за оставка, аз ще си тръгна, няма да чакам на никого призивите. Те може да си мислят каквото си искат. Виждате, че шефът нахока видната евродепутатка, че нищо не върши, и тя се активизира. Това е отговора и действителната ситуация", коментира исканата оставка от БСП Боил Банов.

Цялото изявление на Боил Банов можете да видите във следващото видео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика