Цачева благодари на Полша за подкрепата за членството ни в Шенген

666
Цачева благодари на Полша за подкрепата за членството ни в Шенген
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева благодари за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенген.

"Надяваме се страната ни да влезе в Шенген, защото България се държи като Шенгенска държава", подчерта Цецка Цачева. Убедена съм, че ако България и Румъния влязат в Шенген, външните граници на Европейския съюз ще бъдат още по-добре защитени, добави тя.

Цачева отрече да е номинирала арестувания шеф на ДАИ

Председателят на парламента Цецка Цачева определи като категорична лъжа и груба манипулация обвиненията, че е предложила арестувания ше...

Цачева и президентът на Полша Анджей Дуда обсъдихаа на сраща в София сътрудничеството в сферата на сигурността и енергетиката, транспортната и енергийна свързаност, парламентарното сътрудничество и търговско-икономическите връзки, съобщиха от пресцентъра на парламента.

България и Полша са партньори в ЕС и НАТО, но преди всичко са свързани от общо минало, културни ценности и отлични приятелски отношения между двата народа, посочи на срещата Цачева.

Тя изрази увереност, че визитата на полския президент в България ще даде нов тласък на двустранните отношения и ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в областите на енергетиката, земеделието и туризма. Тя отбеляза, че е необходимо още по-интензивно партньорство на най-високо парламентарно ниво и допълни, че може да се работи още по-активно за преките контакти между комисиите на двете законодателни институции.

Изправени сме пред общи предизвикателства, затова трябва активно да работим заедно и да си помагаме взаимно, отбеляза на срещата президентът на Полша Анджей Дуда. Той добави, че най-важно в момента е успешното сътрудничество в сферата на сигурността и енергетиката, както и транспортната и енергийна свързаност на държавите от Централна и Югоизточна Европа. Изразена бе увереност, че Срещата на върха във Варшава ще допринесе за засилване на сигурността на държавите от Източния фланг и ще придаде допълнителна динамика на възходящото развитие и задълбочаване на съюзническите и партньорските отношения.

Милиарди евро загуби заради липсата на свободно движение в Шенген

Селективният граничен контрол в рамките на Шенгенското пространство, който беше въведен на фона на миграционната криза, ще струва на ев...

Миграционният поток като проблем за цяла Европа беше основна тема на разговора. За нас е важно да се създаде сигурност и охрана на външните граници на Европейския съюз, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че България много отговорно изпълнява своите задължения по охраната на границите си. Не е по силите на нито една държава да се справи сама, затова трябва да има обща европейска политика по този въпрос, допълни още тя.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че търговският стокообмен е на добро ниво, но може да се работи още за привличане на полски инвестиции в България. Страната ни според Цецка Цачева е много привлекателна за туристите – не само с морските си и планински курорти, но и с целогодишните спа-центрове.

Дългите години затваряне е причината днес поляците да пътуват с голямо удоволствие, каза от своя страна Анджей Дуда. Той допълни, че очаква тази година ръст на полските туристи в България и обеща, че лично ще се ангажира с тази кауза.

Високо бяха оценени отдавна установените и плодотворни контакти между нашите страни в областта на културата и образованието. Доволни сме от постигнатото качество на образованието и броя на учениците по български език в Полша и полски език в България, подчерта на срещата председателят на Народното събрание.

Нови кучкарници и ново ел. табло - спешните проекти за влизането ни в Шенген

3 330 025 лева за финансиране на общо 13 проекта, които са жизнено важни за присъединяване на България към Шенгенското пространство, по...

Цецка Цачева запозна госта със законодателните приоритети в сферата на социалната политика, образованието, борбата с корупцията, съдебната реформа. Обсъдени бяха демографските проблеми в двете страни, както и реформите в образователната система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика