Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Starlink на Мъск пусна интернет услугата си в най-големия архипелаг в света

20 май 2024, 14:41 часа • 873 прочитания

Илон Мъск пусна сателитната интернет услуги Starlink на SpaceX в Индонезия, докато страната от Югоизточна Азия се стреми да подобри интернет свързаността в отдалечени райони, пише CNBC.

Събитието по старта се състоя в обществен здравен център в Бали, а основателят на SpaceX каза пред местните медии, че е „много развълнуван“ да предложи интернет услуги в райони с ограничена или никаква свързаност и че интернет връзката може да е „животоспасяващо средство за отдалечени клиники“.

„Наистина е важно да подчертаем значението на интернет свързаността и доколко тя може да промени живота и да спаси животи“, коментира Мъск пред местните медии.

ОЩЕ: САЩ: С Мъск успешно противодействаме на руските военни да ползват Starlink

SpaceX, която произвежда и изстрелва модерни ракети и космически кораби, е разработчик на сателити Starlink, които осигуряват интернет връзка на отдалечени места. Starlink вече е налична в Югоизточна Азия – в Малайзия и Филипините.

Снимка: iStock

Индонезия, най-големият архипелаг в света с над 17 000 острова, е изправена пред разделяне на свързаността между градовете и селата. Милиони хора, живеещи в селските райони, имат ограничен или никакъв достъп до интернет услуги.

Министърът на комуникацията и информатиката Буди Арие Сетиади по-рано коментира, че Starlink ще помогне на Индонезия да разшири достъпа до интернет в региони, които не са обхванати от местни интернет доставчици, пише индонезийската информационна агенция Antara.

Министърът също се опита да разсее опасенията, че влизането на Starlink ще навреди на местните интернет доставчици.

Снимка: iStock

„Когато имате достъп до интернет, можете да научите всичко“, каза Мъск, който е и главен изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla. „Но ако нямате интернет връзка, е много трудно да се научите.“

„И ако имате стоки и услуги, които искате да продадете, дори и ако сте в отдалечено село, сега можете да го направите с интернет връзка. Така че можете да донесете много просперитет на отдалечените общности“, каза Мъск.

ОЩЕ: Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

На въпроса дали планира да инвестира и в сектора на електрическите превозни средства в Индонезия, Мъск заяви, че е фокусиран първо върху Starlink

„Много е вероятно моите компании да инвестират в Индонезия“, каза той.

Министърът на Индонезия Лухут Панджайтан заяви, че Мъск обмисля да създаде завод за батерии за електромобили в страната, след като се срещна с президента Джоко Видодо в понеделник, според Reuters.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес