Данаил Кирилов: Съдихме прибързано заради апартаментите, на палатка ли да живеят политиците?

6906
Данаил Кирилов: Съдихме прибързано заради апартаментите, на палатка ли да живеят политиците?
Снимка: БГНЕС

"В голяма степен сме на кантарно положение, в което имаме пет позитива и пет негатива. Трябва да работим, за да отпаднат негативите."

Това коментира по БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов във връзка с мониторинговия доклад от страна на Европейската комисия към България.

Данаил Кирилов: Героизират Лозан Панов, а законът му дава свръхзащита

Наесен в парламента влизат промените в съдебния закон, свързани със статута на "тримата големи" на върха на съдебната власт, възможност...

По думите му някои от негативите са по причини, независими от страната ни. Трябва ни възможно най-стриктното изпълнение на препоръките, получени в последния доклад на Европейската комисия, заяви Кирилов.

"Имаме проблем с недоверието, това е чувствителен елемент в една реформа. По тази причина и усещането за корупция в България е по-високо", констатира правосъдният министър.

Според Данаил Кирилов по отношение на "Апартаментгейт" прокуратурата правилно е отбелязала да не се бърза със заключенията, тъй като върви и данъчна проверка. Твърде бързо раздаваме правосъдие в нашето общество, каза Кирилов.

"КПКОНПИ е "изследвала" най-вероятно. Ние не знаем всички детайли на проверка, в материята дали има необосновано обогатяване или конфликт на интереси. То беше ясно от самото начало, че няма такива елементи на противоправност.

И Прокуратурата поиска да се изчакат проверките.“, каза Кирилов по повод резултатите от проверката на антикорупционната комисия, които завършиха със становище, че всички замесени в „Апартаментгейт“ са оневинени.

Бизнесът напомни с числа каква е картината в България заради оглушките за мониторинга на ЕС

След като цялата минала седмица мина под знака на мониторинговия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, БСК също излез...

Като изключим емоцията те в какво са виновни – че не живеят на палатка в обществения парк ли? Твърде бързо раздаваме присъдите в нашето общество. Много сме чувствителни на тема корупция. По време на социалистическия режим такова поведение също беше строго санкционирано.“, обяви още Кирилов.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е приел поканата на Лозан Панов да присъства на случайното разпределение на дела, но няма да е пасивен зрител във ВКС.

„Ако бъда допуснат на място ще се радвам и гордея, ако в този експеримент всичко се докаже, че е перфектно“, допълни министъра.

За процедурата за отстраняване на „тримата големи“ Кирилов каза, че темата е повдигната за да има обществен дебат.

Той повтори, че е предложил министърът на правосъдието да отпадне от кръга на лица, които могат да отправят искане за разследване. Според него прокуратурата и магистратите не са еднакви, но имат една и съща стойност.

"Апартаментгейт": Няма кой да ги накаже*

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) реши да прекрати производствата за кон...

Кирилов каза още, че през изминалата седмица не е чул критики по време на срещата с европейските представители. По думите му на него му се струва, че те са разбрали защо 10 години не се въвежда такава процедура. България е пропуснала в продължение на тези години да обясни какви са били правните възможности и пречки да се въведе такава процедура.

"Ако хипотетично утре предложа за главен прокурор Лозан Панов дали този режим няма да стане най-правилния. Ако имаше намерения за атака срещу Панов това щеше да се случи при сегашния режим, а не да се търси промяна. Това можеше да се случи още през декември миналата година когато той с неговото тълкувателно решение пренаписа закона", посочи министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика