ДПС ще обсъди позицията на БСП за мораториума

18688
ДПС ще обсъди позицията на БСП за мораториума
Снимка: БГНЕС

Централният съвет на ДПС ще обсъди много внимателно позицията на БСП за мораториума. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Христо Бисеров в коментар на удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, предаде „Фокус”.

„Ще обсъдим много внимателно тази позиция на БСП – най-вероятно чрез най-висшия ни форум – Централен съвет, където се отнасяме много сериозно към темата”, добави Бисеров. „За нас това не е просто някаква грешка в залата”, посочи той.

ДПС ще сезира Конституционния съд заради мораториума върху земята

Решението на Народното събрание за удължение на мораториума за продажба на земя на чужди граждани до 2020 година е абсолютно несъстояте...

Бисеров каза, че за него e била изненада подкрепата на част от депутатите от Коалиция за България за мораториума.

Тепърва всяка една от парламентарните сили е в правото си да сезира или не Конституционния съд, в това число да търси или не подкрепа. Това пък заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов по повод искането на ДПС за сезиране на Конституционния съд за мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци.

По отношение на това дали гласуването за мораториума ще промени отношенията с ДПС Атанас Мерджанов заяви: „Всяка партия в българския парламент е самостойна по своето поведение, по решенията, които гласува. Вчерашното решение, за което гласува голяма част от Парламентарната група на Коалиция за България, не е от решенията, с които ние можем да се гордеем. Това обаче по никакъв начин няма да наруши отношенията ни с ДПС”.

На въпрос дали Коалиция за България ще подкрепи искането на ДПС за сезиране на КС по мораториума, Мерджанов заяви: „Нека първо да бъде изготвено искането до КС, след което ще има решение на парламентарната група. Логично е да се потърсят гласовете и волята на тези народни представители, които не са гласували вчера „за” мораториума. Те биха били достатъчни за събирането на необходимите 48 подписа за сезиране на КС”.

НС прие мораториума върху купуването на земя от чужденци

Със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" Народното събрание прие предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху ...

По отношение на вчерашното гласуване в пленарна зала Захари Георгиев заяви: „Решението беше всеки да гласува както му позволява собствената му съвест. Това, което са направили хората, които са гласували „за”, са го направили със съвестта, че това е полезно за българската нация. Факт е, че то е на ръба на конституционносъобразността”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика