КНСБ против представители на бизнеса да влизат в бордовете в държавната енергетика

4531
КНСБ против представители на бизнеса да влизат в бордовете в държавната енергетика
Снимка: БГНЕС

Ръководството на КНСБ изразява категоричното си несъгласие и притеснение срещу възможността представители на работодателските организации да бъдат назначавани в бордовете на държавните енергийни дружества от съответните им принципали.

Това се казва в позиция на КНСБ във връзка с договорености, постигнати на днешната среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на национално представителните работодателски организации.

„През годините на преход КНСБ винаги е настоявала за приемане на усъвършенстван Закон за управление на държавната и общинска собственост, с който да се гарантира, че няма да има политическа и корпоративна намеса в управлението на държавната и общинска собственост.

Ръководството на КНСБ счита, че постигнатата договореност за участие в управлението на държавните енергийни дружества на представители на работодателските структури, ще породи съмнения за обслужване на чужди интереси и напрежение в многохилядните колективи и с тези договорености ще се подменят функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)”, заявяват от КНСБ.

От конфедерацията настояват държавните и общински дружества да се управляват съгласно подготвяния от Конфедерацията Проект на закон за управление на държавната собственост в икономиката, базиран на ръководните принципи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за управление на публичната собственост и целящ:

Димитров: Ще има 10-процентно свиване на разходите в енергетиката

Разбрахме се с работодателите за намаляване на разходите в държавната енергетика – свиване с 10% на административни разходи, ...

- Постигане на баланс между самостоятелността на предприятията и механизмите за контрол, с цел повишаване на ефективността при управлението им

- Създаване на ясни правила, критерии и процедури за избор на лица в органите за управление и контрол на дружествата

- Осъществяване на обществен контрол, чрез прилагане на принципа за прозрачност при управлението на дружествата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика