Откъс от "Печели колкото наистина заслужаваш" от Брайън Трейси

1206
Откъс от "Печели колкото наистина заслужаваш" от Брайън Трейси
Снимка: Издателство Сиела

Вижте откъс от книгата "Печели колкото наистина заслужаваш" от Брайън Трейси, издателство "Сиела."

Глава 3

Увеличете своя потенциал да печелите пари 

Още: Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

През по-голямата част от човешката история еволюцията, или постепенният ход на събитията, се е осъществявала по права линия. Понякога процесът на промяна протичал по-бързо, понякога – по-бавно, но почти винаги ни изглежда прогресивен, движещ се напред, крачка по крачка, даващ достатъчно време да се планира, да се правят прогнози и корекции.

Днес обаче промените не само стават с по-висока от когато и да било скорост, но и са непоследователни. Те се случват в различни, несвързани области и засягат всеки от нас по множество неочаквани начини. Промените в информационните технологии се случват отделно от промените в медицината, промените в транспорта, в образованието, политиката и в световната надпревара.

Промените в семейната структура и взаимоотношения стават отделно от възхода и краха на нови бизнеси и индустрии в различни точки на страната и света. При това скоростта, с която се случват тези ускорени и спорадични промени, расте. В резултат, повечето от нас вече усещат последиците от това, което Алвин Тофлър нарече „шок от бъдещето“ в едноименната си книга.

Изборът на професионална кариера и работата, която имате с тази професия, са едни от най-важните решения, които някога сте вземали. За съжаление, повечето хора се впускат в работата си, приемайки каквото им се предложи на момента, и оставят други хора да определят какво, къде и как ще правят и колко ще им се плаща за това. Фирмата и шефът доста приличат на мама и татко, които се грижат за всичко. Това създава една естествена инерция, устойчивост на всяка промяна в посоката или скоростта, която отдалечава повечето хора от успешната кариера месец след месец, година след година.

Още: Откъс от "Чаша, пълна с утеха" от Карън Хокинс

Не се задоволявайте с каквото и да е

Това обаче не ви касае вас. Вашата цел е да получите страхотна работа, която наистина ви харесва и където ви плащат възможно най-много за това, че влагате своята интелектуална, емоционална и физическа енергия. Добрата новина е, че независимо от вашата ситуация, вие не сте в капан. Вие имате свободна воля. Имате избор. Има безброй много работи, които можете да вършите с вашия мозък и способности.

Преминахме от времето, когато цял живот работехме на едно място, във време, в което цял живот имаме възможност да ни наемат на ново място. Без значение обаче кой ви подписва фиша със заплатата, вие самите сте си шефове и отговорността за вашия професионален и личен живот е изцяло ваша. В дългосрочен план вие определяте колко ви се плаща и какво ще ви се случва. Отговорността е ваша.

Един от ключовите въпроси, които задават най-ценните хора във всяка компания, е: „Как мога да увелича стойността на моята услуга за моята компания?“.

Още: "Чаша, пълна с утеха" - силна доза книжен уют от магьосницата Карън Хокинс

Трябва да си задавате и да си отговаряте на този въпрос пак и пак и какъвто и да е вашият отговор, трябва незабавно да го прилагате в действие. Първата ви задача във вашата работа е да станете ценни. Втората ви задача е да станете незаменими. Този въпрос ще ви помогне да постигнете и двете цели.

Пазарът е труден и ще става все по-труден

Пазарът е строг началник. Днес е абсолютно задължително всеки продукт или услуга, всяка изпълнена задача да са отлични, качествени и ценни. Способността ви да изкарвате пари до голяма степен зависи от мнението на другите за това колко вие и работата, която вършите, са отлични, качествени и ценни.

На пазара на труда се дава отлично възнаграждение за отлични резултати. Средно добро заплащане се дава за средно добри резултати, а за представяне под средното ниво се плащат под средните заплати или сте безработен. Днес клиентите искат да получат най-много от най-доброто за най-малко пари. Само тези лица и компании, които предоставят абсолютно отлични продукти и услуги на абсолютно отлични цени, ще оцелеят. Тук няма нищо лично; просто така работи икономиката ни.

Още: Откъс от "Стари хипари и нови разкази", Михаил Вешим

За да печелите повече, трябва да научите повече. Днес сте достигнали максимума на своето текущо ниво на знания и умения. Това, което печелите днес, е максимумът, който можете да печелите, ако не научите и не внедрите нещо ново и различно.

Поемете отговорност за кариерата си

Вие сте родени да правите определени неща и да изпъл-нявате определени задачи изключително добре. Проектирани сте да бъдете успешни. Дълбоко у вас има запаси от дарби и способности, които досега не сте използвали. Имате капацитета да бъдете, да имате и да правите буквално всичко, което ви хрумне. Вие обаче трябва да поемете отговорност да решите какво точно искате, и след това с цялото си сърце да се посветите на постигането му.

Ето и една отлична интелектуална техника: приложете принципа на рестарт относно оставащия ви професионален живот. Техниката на рестарт означава да теглите черта под всички ваши решения досега и да си помислите какво бихте направили по различен начин днес, ако сега започвахте кариерата си и знаете това, което знаете сега.

Още: Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

В динамичното време на бързи промени, каквото е днешното време, винаги ще имате поне едно нещо, което бихте направили по друг начин, поне едно нещо, което не бихте повторили, ако сега тръгвахте от нулата.

Отнесете се сериозно към бъдещето си

Не можете да направите кой знае какво за огромното забързване на промените днес, но можете да направите много, като се отнесете сериозно към самите себе си и базисната си нужда от сигурност и стабилност. А в сферите на осигуреност на работа и постигане на финансова свобода тази базисна нужда е особено важна. Трябва да насочите своя фокус към това как да изкарвате повече пари, за да имате по-добър живот и да си осигурите обезпечение за месеци и години напред.

За да се подготвите за утрешния ден, трябва да мислите постоянно и сериозно за работата си днес, за това колко пари сте способни да изкарате и каква работа можете да имате през следващите една, три или пет години. Трябва да планирате как да постигнете своята финансова сигурност, независимо какво се случва.

Още: Откъс от "Маршът на идолите" от Николай Н. Нинов (СНИМКИ)

Инженерът Чарлс Кетъринг казва: „Не знам защо хората омаловажават бъдещето – все пак ще живеят там до края на живота си“. Една от най-големите грешки, които хората правят и която е с най-тежки дългосрочни последици, е да мислят само за настоящето и да не мислят за това, което може да се случи през следващите месеци и години.

Множество работни места 

Когато нашите дядовци са започвали работа, обикновено ги наемали в някоя компания, след като са завършили училище, и оставали на същото място до края на трудовия си живот. Родителите ни обикновено сменяха работата си три или четири пъти през живота си, въпреки че беше трудно и водеше до сътресения.

С повишаването на динамиката и скоростта на промените в националната и световната икономика човек, който започва работа днес, може да очаква, че от 21-годишна възраст до 65-годишна възраст ще има шест професионални кариери и ще смени четиринайсет работни места на пълен работен ден за по две или повече години. До 35-годишна възраст човек, завършил колеж, има шест различни работни места.

Още: "Маршът на идолите" - приключение из тайнствената България (СНИМКИ)

Според института „Катон“ – авторитетен мозъчен тръст, цели 40% от американските работещи в XXI век ще бъдат „външни“ служители. Това означава, че те няма да работят постоянно за нито една компания. Постоянно ще мигрират според нуждите си от компания в компания, от работа на работа, ще печелят по-малко от постоянните служители на пълен работен ден и ще имат по-малко, ако въобще имат някакви придобивки по отношение на здравни и пенсионни планове.

Пет години напред

Представете си как ще изглежда вашата работа след пет години. Ако приемем, че новите неща се удвояват на всеки две до пет години, това означава, че 20% от вашите знания и умения остаряват всяка година. След пет години ще вършите съвсем нова работа със съвсем нови знания и умения. Запитайте се: „Кои части от моите знания, умения и работа остаряват? Какво от това, което правя днес, е различно от това, което правех преди една или две години?“.

Какво смятате, че ще правите след една, две, три, четири или пет години? Какви знания и умения ще са ви необходими и как ще ги придобиете? Какъв е вашият план за финансовото ви бъдеще?

Още: Всичко е позволено в любовта и в дипломацията в световния романтичен феномен "Червено, бяло и кралско синьо"

Днес живеем в епохата на познанието и комуникацията. Основните фактори в производството са знанието и способността да приложим това знание за постигане на резултати за други хора. Днес вашето умение да изкарвате пари зависи до голяма степен от вашите знания, вашите умения и способността ви да комбинирате тези знания и умения така, че да увеличавате стойността на продукта, за който клиентите плащат.

"Никога не ме лъжи"– предупреждава убийственият трилър на звездата на криминалната литература – ФридаМакфадън

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от "Пазачът", Рон Раш

Пролетта на емигрантите: Глава 8. Зловещата тайна на Марта

Откъс от "Диви цветя", Васил Слапчук

Пролетта на емигрантите: Глава 7. „Грижата днес е за душата на човеците“

Пролетта на емигрантите: Глава 6. „Ако си мислиш, че от теб нищо не зависи, оставяш всичко да зависи от лошите.“

Пролетта на емигрантите: Глава 5. „Преди години обикаляхме всички митинги. И какво от това?“

Изкуството срещу войната: Марк Твен и "Военна молитва" (СНИМКИ)

Откъс от "Децата на хълма", Дженифър Макмеън

Откъс от "Терапията", Себастиан Фитцек

Пролетта на емигрантите: Глава 4. Фейсбук – животът на емигрантката Теди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com