2/3 от личните лекари у нас са на възраст над 50 години

4786
2/3 от личните лекари у нас са на възраст над 50 години
Снимка: Getty Images / Guliver

67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години. Това показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От съсловната организация предупредиха, че процентът рязко ще намалява в следващите години, предаде БНР.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в България очертават доста тревожна тенденция. Според председателя Любомир Киров след 5 години само 11% от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50-годишна възраст и 89% - над тази граница.

МЗ стимулира финансово личните лекари, за да насърчи лечението извън болниците

Министерството на здравеопазването подготвя програма за финансово стимулиране на личните лекари. Целта е повече хора да се лекуват извъ...

"Какво ще се случи след 10 години? Под 50 години ще са само 2%. Това са 74 души. Останалите 98 ще бъдат над 50-годишна възраст. В момента 20,5% са над 60 години", заяви той.

Нито една от реформите, които се правят в здравеопазването не е свързана с подобряване на работата на джипитата, каза още Киров.

"От началото на реформата сме с 1000 човека по малко. Само за последната една година броят ни е намалял с 38 човека. Това също трябва да говори нещо", допълни той.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари в България настояват да бъдат въведени допълнителни дейности, които едно джипи може да извършва и да отпадне ограничението за работа на един общопрактикуващ лекар само на едно място.

Джипито ще ни лекува по телефона

Джипитата вече ще могат да ни консултират дори без да са ни прегледали. Те ще дават съвети по телефона или онлайн с имейл или по скай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване