Как да си направим тинктура от глухарче?

15113
Как да си направим тинктура от глухарче?
Снимка: iStock/Guliver

Тинктурите са концентрирани екстракти, приготвени със спирт и лечебни растения. Те може да се съхраняват дълго време, като запазват лечебните си свойства. Приготвят се от сушени или свежи растения и се използват за лечение на различни състояния, като, например, безсъние, тревожност, симптоми на менопауза, лошо храносмилане, колики, запек и др.

Д-р Мануел Рейш ни разказва за техните качества и свойства, както и за начина на направа и употреба. Неговите универсални напътствия важат и за тинктурата от глухарче. 

Тинктурите може да се купят в аптеки, както и да бъдат приготвени в домашни условия.

Как да си направим тинктура у дома?

За да приготвите билкова тинктура вкъщи, трябва да изпълните следните действия.

Стерилизирайте стъклен буркан, като го измиете добре с гореща вода и сапун, оставете го да изсъхне и го поставете във фурната от 15 до 20 минути.

За да се използват сушени билки, растението трябва да се изсуши на сянка или в сушилня при температура до 35ºC. За да използвате пресни растения, трябва да ги измиете и подсушите добре.

Наситняте добре растението с ръце или с ножица. Слагате 250 г суха билка или 500 г свежа в стъклен буркан (или бутилка). Наливате алкохол (зърнен спирт) в стъкления буркан така, че да покрие добре растението. Разбърквате добре сместа и проверявате дали билката е добре потопена. Затваряте стъкления буркан и го оставяте да престои 7 до 10 дни на хладно и проветриво място, защитено от светлина, като сместа се разклаща леко веднъж на ден.

Тинктура от бяла акация помага при артрит и кожни раздразнения

Прецеждате сместа, като използвате тензух, марля или хартиен филтър. Прехвърляте я обратно в стъкления буркан, който трябва да бъде етикетиран с датата на приготвянето, срока на годност и списъка на използваните съставки.

Бурканът трябва да се покрие плътно и да се съхранява на хладно място, защитено от светлина. Срокът на годност на тинктурите варира от 1 до 2 години.

При приготвянето на тинктури може да се използва само лечебно растение или смес от билки с определени лечебни свойства в зависимост от проблема, който се лекува.

За какво служат тинктурите?

Тинктурите може да се използват за лечение на проблеми като лошо храносмилане, кожни рани, кашлица, болки в гърлото, стрес, безсъние, инфекция на пикочните пътища или зъбобол, например. Те обикновено са по-силни от чайовете и затова е за предпочитане да се използват под ръководството на лекар или друг медицински специалист, специализиран в употребата на лечебни растения.

Как да се използват?

Тинктурите трябва да се приемат през устата и препоръчителните дози варират в зависимост от вида на използваната билка, възрастта и пола на човека. Обикновено се препоръчва да се приемат няколко капки или 1 чаена лъжичка тинктура (5 мл), разредена в чаша вода, 1 до 3 пъти на ден.

Някои тинктури може да се използват в компреси за нанасяне директно върху кожата. В тези случаи се препоръчва тинктурата да се нанесе върху желаната област с памук или марля, като се масажира мястото.

Направете си тази тинктура, тя понижава кръвното и укрепва имунитета

Кой не бива да използва тинктури?

Тъй като съдържат алкохол, тинктурите са противопоказни за деца, бременни жени и по време на кърмене. Тинктурите са противопоказни също и за алкохолици, за хора, лекувани от алкохолизъм или страдащи от чернодробни проблеми.

Хората, които използват лекарства, трябва да се посъветват с лекаря си, тъй като тинктурите могат да променят ефектите на някои медикаменти.

Какво замества зърнения алкохол?

Някои варианти за приготвяне на билкова тинктура без зърнен спирт използват растителен глицерин. Освен това, други варианти, които могат да заменят зърнения алкохол, са бяло вино, водка, ракия или джин.

Внимание! Статията е само за информация. Не се самолекувайте и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно