Кунева очаква негативен доклад

14414
Кунева очаква негативен доклад
Снимка: БГНЕС

Ако Механизмът по сътрудничество и проверка падне, това ще доведе до повишаване на инвестициите. Ако влезем в Шенген, това ще доведе до ръст на БВП. Трябва да мерим правосъдието и сигурността през икономически ръст и работни места. Това заяви снощи пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, която представя българската страна на Съвета по общи въпроси, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Тя коментира, че влизането в Шенген е приоритет за България, както и добрата оценка по Механизма.

Броженията при Реформаторите - за правителствени постове и конгрес

Вдясно винаги е интересно. Ние сме като италианско семейство, има спорове и проблеми. Нека обаче свикнем с това, че важните решения се ...

По думите й, техническите констатации в доклада няма да бъдат положителни и ще отразяват фактите за последната година, но България има възможност в идните седмици да промени политическата оценка в своя полза.

Кунева посочи като непосредствени задачи провеждането от ВСС на професионален и прозрачен избор на председател на Върховния касационен съд и на главен съдебен инспектор - от Народното събрание, както и постигането на консенсус в парламента за съдебната реформа. По думите й, тези три неща ще излъчат много силен сигнал към европейските ни партньори за политическата воля в България и ще доведат до подобряване съдържанието на доклада по Механизма.

Тя посочи още, че събития като "тефтерчетата" и невъзможността с месеци да се проведе избор на висши магистрати се отразяват негативно в докладите и могат да бъдат преодолени в момента единствено с целенасочени усилия. "Когато покажем резултати, при достатъчна стабилност и достатъчно политическа воля, можем да се освободим от този механизъм, който тегне над икономиката ни. Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно", добави тя.

Кунева коментира и новата инициатива за върховенство на закона, която в момента се обсъжда в ЕС и която предвижда при системно погазване на този принцип в някоя държава-членка, тя да бъде изключвана от процеса на взимане на решения. По думите на Кунева подобен механизъм ще заличи разликите между стари и нови държави в ЕС и ще ги мобилизира не само да транспонират европейското законодателство, но и да го прилагат ефективно. Инициативата все още е на много ранен етап на обсъждания, поясни вицепремиерът.

България може да отчете рекордна загуба на еврофондовете тази година

България ще поиска от ЕК увеличаване на периода за допустимост на разходите по оперативните програми 2007-2013 г. с още 1 година, обяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика