X
 
 

Манолова: Борисов симулира реформа и заблуждава народа

4863 3
Манолова: Борисов симулира реформа и заблуждава народа
Снимка: БГНЕС
"От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. "независим" прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура".

Това написа Мая Манолова, председател на "Изправи се.БГ" в страницата си във Facebook по повод промените в НПК и Закона за съдебната власт, които кабинетът внася, за създаването на фигурата на "независимия" прокурор.

Правителството реши кой да води разследване срещу главния прокурор

Разследването срещу главния прокурор и неговите заместници да се провежда от завеждащия инспектората на прокуратурата, предвиждат приет...

Според Манолова става дума за "съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество, и експертите, и международните институции." Тя определя предложенията на премиера и кабинета като "безполезни" и представляващи "симулация на съдебна реформа".

Манолова смята, че такава "може да се постигне единствено и само с промени в Конституцията", каквато премиерът "съзнателно не предприема".

Според председателят на "Изправи се.БГ" правителството "предлага фигура, непредвидена в Конституцията – на т.нар. "независим" прокурор, който щял да разследва началника си – главния прокурор. За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма "независим" прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата".

Какво призова да се направи председателят на ВКС Лозан Панов, прочетете в този материал.

"Според правителството фигурата на "независимия" прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор", казва още Манолова и добавя, че вместо тези промени, могат да се предприемат полезни и ефективни реформи.

Борисов превърна темата за главния прокурор и беззаконието в надприказване

Прокуратурата и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не са репресивни органи. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в ли...

"Ако иска Борисов да му повярват хората, че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната власт в страната, би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?

2. Ако му е толкова "спешно", в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК – такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.

3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия".

"Днес премиерът не направи нищо от това. Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции. Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине", смята още Манолова.

Данаил Кирилов обясни как ще се търси наказателна отговорност на обвинителите

Създава се фигура, която има независимост и самостоятелност, за да проведе разследването и обвинението в случай на твърдение за деяние,...

По думите й "предложените промени са очевидно противоконституционни и след като кабинетът ги приеме "спешно", все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд".

В края на позицията си Манолова е скептична, че "опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    Ама борисов не симулира никакви реформи. И какво като е права ? А , тази иска да подобри нещата тръбяха и медии и самата тя и продължава да пищи по темата. Обаче с кой го прави ? С партията /Банда/ на кунева. Същата дето беше в борисов/2/ и съдействаше за положението дето сме. А , пък преди това има извършени изключително тежки престъпления срещу Народа и Държавата. А , тази пък стана обудсман/шор виж още ›› ош/ с гласовете на герб и по Кюстендилско и казват Сестра галева. ЩО ЛИ ?
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    след толкова години, на които всичко беше ясно за целия бг народ! просто кажи" башибозуци" и това е!!!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Не че Мая Костибродска е света вода ненапита, но критиката й в случая е абсолютно уместна. То не бяха имитационни еквилибристики, то не бе чудо ! Нямате ли капка срам ? Па поспрете се най-накрая! Главният прокурор ще избира лицето, което ще го контролира ?😜 Още един барон Мюнхаузен, който ще се самоизважда за косата от блатото !!!
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...