Председателят на ВКС призова Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за кадруване

4778
Председателят на ВКС призова Борисов и Цацаров да бъдат разследвани за кадруване
Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов призова премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат разследвани за търговия с влияние. А причината за призива бяха думите на Борисов в предаването "Лице в лице" на bTV, че без той да каже, Панов е нямало как да стане председател на ВКС. Борисов тогава каза, че подкрепата е била "с парламентарните си групи. С начина, по който се избират във ВСС (11 от 25-членния ВСС се избират от парламента), с излъчените от нас представители".

Призивът идва и след като по време на изслушванията във ВСС за избора на нов главен прокурор имаше сериозни размени на реплики между Панов и Цацаров кой в кои сгради ходил, докато течат процедурите за избор на висш пост в съдебната система - в случая както за главен прокурор, така и за председател на ВКС тогава, когато Панов беше избран. Според Цацаров, изборът на Панов станал "в две други сгради". "Всеки трябва да носи своята отговорност - който е посещавал някакви сгради, да ги каже", каза тогава председателят на ВКС.

Отговори ли Иван Гешев на неудобните въпроси в Европарламента? (ВИДЕО)

Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев трябваше да отговаря на въпроси в Европейския парламент за скандала "Апартаментгейт", за пр...

"И той идваше често при мен господин Панов", обяви още Борисов в сряда (4 декември).

"В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор", каза Панов преди заседанието на ВСС, цитиран от lex.bg, предаде в. "Сега". Той попита къде са разследващите органи. И припомни записите на разговорите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдията Румяна Ченалова. "Това, което остана под линия, беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване", каза Панов.

Макар че откровенията на Цацаров започнаха на 24 октомври, вече повече от месец нито една институция, която може да вземе отношение по казуса - прокуратурата, Инспекторатът към ВСС, както и самият ВСС, не го е направила. 

Премиерът обяви и какво пише в черновата на становището на Венецианската комисия за проекта за законови промени, свързани с механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов преди месеци предложи процедура, която да се отнася не само за главния прокурор, както от години настояват и Брюксел, и Съдът в Страсбург, но и за двамата председатели на върховни съдилища. От думите на Борисов се разбра, че Венецианската комисия настоява "да има абсолютно независими прокурор, звено, да бъде избрано с 2/3 от прокурорската колегия" и което да може да разследва главния прокурор, без да се отчита на никого. "Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор?", коментира Панов.

Антикорупционното бъдеще с марка "Цацаров" - сватба или брадва?

По същия начин, както се справи начело на прокуратурата – нищо, празни приказки, нито едно завършено дело за корупция срещу предс...

Новият главен прокурор Иван Гешев застъпва тезата, че не е вярно, че главният прокурор е недосегаем, и вчера даже реши да даде пример за това. "В деня, в който получих указа си, имах призовка като подсъдим в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато и завело дело от частен характер за клевета, защото пред журналисти съм казал: "Едно лице, което вие, медиите, наричате Крокодила". И това лице се е разпознало. Така че онагледявам колко "безотговорен" е главният прокурор. Това го разказах в Брюксел на колеги и те не повярваха. Това едва ли може да се случи в страна от ЕС. Това в голямата си част е политическа пропагандна тема, зад която стоят политически, икономически и всякакви други интереси", сподели Гешев вчера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика