X
 
 

Дания подготвя закон за чист въздух

997 1
Дания подготвя закон за чист въздух
Снимка: iStock/Guliver
Законопроект задължава властите на Дания редовно да предприемат мерки, за да бъдат съкратени емисиите на въглероден диоксид със 70% до 2030 г. Очаква се законът да бъде приет през февруари догодина.

Датското правителство на социалдемократите и 7 други партии от страната съгласуваха законопроекта, целящ съкращаване на вредните емисии в атмосферата.

Планира се съкращаване на вредните емисии със 70% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., съобщава сайтът на датското министерство за климата и енергетиката.

Климатичните протести накараха Великобритания да поеме по изцяло нов път

Британците ще трябва да летят по-рядко със самолет, да карат електромобили, да ядат по-малко месо и да държат термостатите си у дома на...

Освен това до 2050 г. трябва да бъде постигната климатична неутралност, т.е. емисиите от въглероден диоксид не бива да превишават обема, който може да бъде абсорбиран.

Предполага се, че тези цели ще станат задължителни както за настоящото правителство, така и за онези, които идват на власт в бъдеще. Законопроектът съдържа и междинни цели, постигането на които трябва да се преразглежда редовно. За тези цели се планира разширяване на състава на Съвета по климата в страната и увеличаване на финансирането му.

Датският парламент (Фолкетинг) ще гласува документа през февруари 2020 г. Очаква се законът да бъде приет, тъй като представители на партии, които го одобриха, заемат 167 от 179 места във Фолкетинга.

Датската асоциация за опазване на околната среда похвали законопроекта, като го нарече "исторически ход". Консолидирането на мерките за климата в законодателството говори за ефективността на екологичните протести, се казва на сайта на асоциацията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • la nouvelle religion: l'état providence! 1 la nouvelle religion: l'état providence! преди 1 месец Профил на трол?
    и в Холандия се блъскат с новата религия . За френските фермери да ни говорим въобще , защото при техен държавнически приюм освен прочутата всемогъща бюрокрация друго не остава .