Местан: Оставам в политиката

6123
Местан: Оставам в политиката
Снимка: БГНЕС

Оставам в политиката, защото аз мога да бъда изключен от партията, но не мога да бъда изключен от идеите си. Това заяви Лютви Местан на първата си официална пресконференция, след като бе свален от лидерското място в ДПС. Местан допълни и че остава в Народното събрание.

Не приемам мотивите, с които бях отстранен, бях екзекутиран ритуално, допълни той.

Декларацията ми не е гаф, подчерта Местан и заяви, че тя е била написана в присъствието на "достатъчно" много членове на ДПС.

"Аз съзнавам, че без да съм наивник, съм играл ролята на наивен и романтичен сапьор, който се стремеше да разминира опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина", заяви Местан.

„Стратегическата цел е ДПС да се върне на власт през парадния вход. Избирателят да се почувства на власт, а не свързаните с ДПС бизнес интереси, които и без това са на власт. Това бе възможно, само ако политическото поле и пространство и поле на ДПС се освободи от едни много опасни мини. Устойчиви митологеми, с които бе обрасъл публичния ни образ, а именно твърдението, че ДПС е етно-корпоративна партия, олигархична партия на руските интереси. Положих огромни усилия да разминирам това поле и да оборя тези митове с една политика на последователен и ярък евроатлантизъм. Знаех, че с тези воденични камъни, ДПС няма да бъде легитимен участник в управлението на страната”, посочи Местан. „Прозрях простичката истина, че пътят на ДПС към властта минава през дясното, не само заради състоянието на лявото. Управление с дясното би означавало признание за качественото израстване на ДПС и освобождаването от онези митологеми, които ни вкарват в ъгъла на една, както се твърди, олигархична проруска партия. Дали успях? Отговорът е и да, и не”, допълни Местан.

"Няма значение кое е бяло и кое - черно - това е, което казва почетният председател. Нямаш право на мислене". Това заяви Местан по отношение на своите колеги, които са се обърнали срещу него. Той допълни, че не им се сърди и им е простил, но не иска да бъде на тяхно място.

Местан благодари на избирателите си, които са го подкрепили в тази трудна ситуация. "Тяхната оценка ни задължава да останем в политиката, но под какви точно форми е въпрос на пряк диалог с избирателите", заяви той.

"Българският национален интерес е свързан не с Русия, а с ЕС и НАТО. Променената геополитическа обстановка не е аргумент българското общество да се зареди с песимизъм относно бъдещето на ЕС и НАТО, а напротив", допълни Местан.

На въпрос за евентуална нова партия и престоят му в турското посолство Местан отговори, че още след речта на Доган е споделил в близкия си кръг, че оттук нататък ще наблюдават стратегия за подмяна на основните мотиви, с които е отстранен. "Първото ми предположение беше, че те постепенно ще се опитат да подменят мотива, съдържащ се в почти всички вестникарски заглавия - а именно - "Доган отстреля Местан заради Русия". Това е тежка стратегическа грешка, защото този мотив не е разбран и няма да бъде разбран от избирателите. За първи път се засяга първоосновата на партията. Моята идея, след като чухме тази реч, беше да се проведат сериозни дебати първо вътре в партията, а след това на Централен съвет да поискам вот на доверие и ако не го получа - да си тръгна. Никой обаче нямаше такъв интерес и те не бяха позволени. Аз обаче очаквам тези дебати да се случат.

Второто предположение беше, че те ще се опитат да сведат откровенно евроатлантическите позиции, да ги стеснят до протурски. И точно това наблюдаваме. Позицията, изразена в тази декларация е евроатлантическа. Единственото протурско в нея е дотолкова, доколкото Турция е член на НАТО", заяви той.

Местан добави, че целта е била да се разгърне образа на предателя и е било направено от страх.

"Аз имам една-единствена среща с Ердоган и тя е публично известна - през 2014 г. Имам 2 срещи с г-н Давутоглу. Миналата година, преди да се срещна с г-н Давутоглу, поисках среща с г-н Борисов. Имам среща с вашия колега Давутоглу, искам да знаете за това и да ви попитам имате ли някакви съображения. След като се върнах в България, първата ми работа беше да му докладвам за съдържанието на срещата. Така се прави и той това го знае", подчерта Местан.

По отношение на посещението му в посолството, той изясни хронологията.

"На следващия ден след речта на г-н Доган по телефон ми бе намекнато, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката", заяви той. Местан не пожела да посочи имена. "Чрез важен посредник", допълни единствено бившият лидер на ДПС, като веднага се появиха предположения, че това е Делян Пеевски.

"На 22-и посредникът съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня. Аз в Кърджали казах, че все още не ми е поискана "официално" оставката. Оставката ми бе поиската ултимативно, противоуставно, чрез посредник. Аз трябваше да призная за грешка декларацията, трябваше да призная с този акт правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Отказах. Тогава се появи речта в медиите и в 19:26 минути пак по телефон ми бе съобщено, разбира се с изразено съжаление, че охраната ми е свалена изцяло", заяви той. Местан попита как е възможно ултиматумът за оставка и свалянето на охраната да съвпаднат така по време.

"За същата вечер имах уговорена среща в резиденцията на посленика на Турция, на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства от Турция да пристигнат високи гости за възпоменателните церемонии в Могиляне и Момчилград. Срещата беше насрочена за 20:30 часа. Е ли е съвпадението случайно? И какво означава това. Не ми остана нищо друго, освен да звъня на най-високо ниво да питам дали имат информация за свалената ми охрана. Попитах президента Плевнелиев. Той не знаеше. Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден след като разговаря с компетентните органи. Моят проблем не беше следващият ден. Той беше същата нощ. Нямаше с какво да се придвижа до посолството или да се придвижа по начин, който да осигури безопасността ми. Дали съм имал съмнения за своята безопасност, отговорът ми е категорично ДА. Обадих се в посолството, за да ми изпратят кола. Използвах времето там, за да осигуря по частен път собствената си безопасност и тази на семейството. След известен престой успях да създам такава организация и се наложи след това ден - два да спя извън София при приятели", допълни Местан.

"На следващия ден действително се чух повторно с президента, който ми обясни, че формално е изпипана процедурата по сваляне на охраната ми. Обадиха ми се отново в 11 без нещо, пак същия човек по телефона, за да ми каже, че охраната ми е възстановена частично - шофьор и гард. Фактите говорят сами по себе си.

"Що се отнася до важния посредник, чрез който ми е поискана оставката, разчитам на вашия интелект да се сетите", допълни той на въпрос дали това е бил Делян Пеевски.

Младежкото ДПС иска шестимата отцепници да напуснат парламента

Младежкото ДПС, като пълноправен участник в партийните структури и съответно в процесите на вземане на решения на партията на общинск...

"Не ме карайте да влизам в конкретика какво ме е заплашвало. Нима за вас не е проблем изтичането на един политически ултиматум да съвпада със снемането на охраната и то без този, който отговаря за тази охрана, да знае? Имах основания да се притеснявам за сигурността си - своята и тази на семейството си. Гордея се за семейството си, защото то е пример за светски пример на поведение. Не може ние да бъдем обвинявани във фундаментализъм", заяви Местан.

На въпрос дали е съгласувал политиките си с Доган, Местан отговори положително. По стратегически съображения в момента не можем да отговорим на всички въпроси, включи се Хюсеин Хафъзов в отговор на вълната от журналистически въпроси.

Местан отново доуточни позицията си по отношение на речта на Доган.

"В тази реч чух доста констатации. Твърдя, че констатациите са само основа за изграждане на визионерска концепция, но не представят самата концепция. Мисля, че тази реч е проблематична в констатациите си - най-важната констатация, че декларацията, която представих в парламента, аплодирана бурно от цялата група, не отговаря на новите геополитически реалности и ние сме отишли твърде далеч, нарушавайки балансите, че ЕС и НАТО още нямали позиция, а ние имаме. Не е вярна констатацията, че НАТО е била без позиция. НАТО изрази позиция още в деня на свалянето на руския самолет - чрез Столтенберг. България също имаше позиция. Проблемът е, че тази реч нанесе много тежка психологическа щета на евроатлантизма в България, внушаваща песимизъм за бъдещето на ЕС и НАТО", заяви той.

"По отношение на спекулацията, че ДАНС била засякла разговор между мен и Давутоглу, ако това е така, искам този разговор да бъде огласен за българските медии и тогава ще се разбере кой политик как работи за своята родина България. За всички обвинения за шпионаж ще заведа дела и ще потърся съдебна отговорност както от медиите, така и от всички политически лица и политици, които си позволяват да ме обвиняват в шпионаж", допълни Местан.

Хафъзов също заяви, че ще съди всеки, който ги обвинява в антидържавна дейност.

Феим Чаушев: Местан е проводник на турските интереси у нас

Лютви Местан е проводник на турските интереси у нас. В същото време Ахмед Доган винаги е бил неудобен за управляващите в Анкара, в каче...

"ДПС е устоено така, че не може да понесе друг лидер освен Ахмед Доган и това е основният проблем на партията. Направих опит да я демократизирам, имах намерение да поискам истинско състезание за лидерството, защото докато това не се случи, тя няма да се демократизира. Аз бях посочен за лидер, нямам самочувствието, че съм избран за лиден. И посочилият реши, че с поставянето на тази пионка е дотук. Така отговарям на въпроса кой ме отстрани", заяви Местан.

На въпроса кой назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Местан отговори, че предложението за Пеевски е внесено от Пламен Орешарски, а предложението до него е подписано от Сергей Станишев и от самият него - Лютви Местан. "Още на следващият ден застанах пред вас и казах, че това решение е неудачно. Не съм казал обаче, че съм подписал това решение под натиск", допълни той.

"Значително" - така отговори Местан на въпроса какво е влиянието на Пеевски в ДПС и в държавното управление.

Местан повтори, че всички политики на ДПС са били съгласувани с Ахмед Доган, но проблематичната декларация за свалянето на руския самолет не е била съгласувана.

На въпрос защо не направил такова съгласуване, той отговори, че му се е сторило естествено това да е отговорът на ДПС като евроатлантически ориентирана партия. "Пред мен се срина цял един свят - и за човека, и за политиката, която той представлява. Не съм очаквал, че тази декларация може да породи такава реакция", допълни Местан. Той заяви, че щом политиката на ДПС е друга, изключването му е било правилно и той се гордее с това.

"Огромната част от избирателите на ДПС не се чувстват представени от ДПС след тази реч на Доган. Никой няма правода подценява избирателите", допълни Местан.

Алдай: Местан бе свален не само за декларацията, а за "цялостно творчество"

„Лютви Местан бе отстранен от лидерската позиция в ДПС не само заради прочетената от него декларация в защита на Турция в спора й...

Местан се оплака от критичните публикации, които са излезли срещу него през последните дни.

Епитетната охулваща война беше подета не заради друго, а заради водената от мен политика, заяви Лютви Местан на първата си официална пресконференция, след като бе свален от лидерското място в ДПС.

Днес Местан е придружаван от съпругата си и от отцепилите се от ДПС депутати.

В началото на пресконференцията той изброи обидните епитети, с които е бил наричан през последните дни и „смъртните му грехове”, както той ги нарече, за да предизвика гнева на почетния председател на движението. Сред „смъртните грехове” Местан отбеляза проекта „Южен поток”, кафето с Борисов в Кърджали, декларацията за сваления руски самолет и др. Според него свързващото звено между всичките му т.нар. грехове е ДПС да се върне на власт "през парадния вход".

Освен да говоря, мога и да мълча. Освен това мога да нося и на бой, каза Лютви Местан и отбеляза многобройните „медийни бухалки”, хвърляни по него в последните 12 дни.

Хюсеин Хафъзов заяви, че не може да разбере подозренията, че той и Местан ще водят проислямска политика. "Аз съм мюсюлманин, и това е моята идентичност", заяви Хафъзов, но потвърди своята политическа принадлежност към евроатлантизма и желанието си да работи за интересите на всички граждани на България.

Бахри Юмер, един от основателите на ДПС - Кърджали, заяви, че отдавна е заявил, че ще напусне партията, ако тя се отклони от своите принципи. "Да не се спекулира с това, че когато някой излезе от ДПС, му идва краят. Напротив - нашите избиратели казват, че сме на прав път", допълни той.

Местан предложи след няколко дни да се проведе втора пресконференция без журналистически "бухалки", на която да отговори на всички въпроси. "Стилът на бухалките не трябва да трови пресконференциите. Но разбира се, не бих ограничил нито една медия", допълни той.

"През последните 15 - 16 дни усещам болезнено върху себе си медийните бухалки, но те няма да ме сломят. Кога съм прозрял, че има медийни бухалки? Аз съм бил 19 години в българския парламент, 3 години бях председател на тази партия и съм бил част от цялата тази система и не мога да не призная този факт. Утехата за мен е, че с всичко, което ми се случва, май не съм бил част чак дотам от тази система. Освобождаването от политиката от тези системи и зависимостите, е най-мажната цел, която трябва да бъде поставена. Макар 19 години да съм бил част от тази система, това, което в момента всички наблюдавате, показва, че не съм бил чак такава част от тази система", заяви Местан.

Местан си призна, че може и да мълчи. Мога да нося и на бой. Копирано от standartnews.com"Аз нося на бой", заяви той.

Интересен момента на пресконференцията беше присъствието на "Господари на ефира", които още преди пристигането на Местан завардиха входовете на БТА. Стана ясно, че репортерът на предаването Боби Ваклинов има задача да връчи на вече бившия лидер на ДПС златен скункс за скриването му в посолството на Турция и изобщо - за цялата какафония около изхвърлянето му от партията.

Кратка история

На 24 декември Местан беше изключен от ДПС и от парламентарната група и беше отстранен като председател на движението. За последно той говори пред медиите в края на декември, когато лаконично обяви на 26 декември м.г., че кариерата му зависи от диалога с избирателите, а "разговорите сега започват".

Часове преди Централният съвет на ДПС да го изключи от партията по волята на почетния й председател Ахмед Доган, Лютви Местан даде пресконференция в Кърджали, придружен от четирима депутати - Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Венцислав Каймаканов.

Това се прие като знак за евентуално разцепление в движението. Впоследствие четиримата народни представители, както и Мариана Георгиева, обявиха, че ще последват Местан, подкрепи го и вече бившият областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика