Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

13 май 2024, 15:01 часа • 1375 прочитания

54% от младите българи възнамеряват да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент, насрочени за 9 юни, според данни на Евробарометър, публикувани от Европейската комисия (ЕК).

По-малко от средната активност за ЕС

Този процент е малко по-нисък от средния за ЕС, който е 64 % сред младите избиратели.

Още: Радан Кънев свали Волгин на земята: ЕС няма армия, за да я праща в Украйна

В България 21% от младите хора планират да се въздържат от гласуване, което е малко повече от средния показател за ЕС от 13%.

Проучването хвърля светлина и върху очакванията на европейската младеж по отношение на ЕС.

На целия континент сред основните приоритети са мирът и международното сътрудничество (37%), намаляването на бедността (34%) и защитата на правата на човека и европейските ценности (30%). Тези настроения се повтарят и сред българските младежи, макар и с леки вариации.

Повече от половината не са участвали в обществени дейности

Още: Нейнски: Европа може да бъде смъртна, ако я погребем в мислите си

Само една четвърт от българските младежи и младежите от ЕС смятат, че ЕС оказва значително влияние върху всекидневието им, като по-голям дял от тях смятат, че той има някакво влияние. Освен това мнозинството от българските младежи (56 %) признават, че през последната година не са участвали в обществени дейности като петиции или протести.

Що се отнася до онлайн уменията, значителна част от българските младежи (32%) се чувстват уверени в способността си да различават дезинформация, а 45% изразяват мнение, че биха могли да се справят, ако се наложи. Тези данни са сравними със средните за ЕС, което говори за ниво на цифрова грамотност на целия континент.

Още: Агитирай лесно: Как се печелят избори с международното положение

Проучването, проведено онлайн от 4 до 12 април, събра отговорите на 26 189 граждани на ЕС на възраст между 15 и 30 години.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес