Нищо съществено като промени в проекта за Изборен кодекс

17306
Нищо съществено като промени в проекта за Изборен кодекс
Снимка: БГНЕС

Дребни отстъпки – това е опцията, която възнамеряват да възприемат управляващите по отношение на препоръките на Венецианската комисия (бел. ред. – тя е консултативен орган към Съвета на Европа) и ОССЕ, пише в. „Сега”.

Двете евроорганизации са категорични, че изборното законодателство не бива да се променя поне година преди вота. На последното заседание на Временната комисия, занимаваща се с оформянето на текстовете на Изборния кодекс, тази препоръка дори не бе спомената от шефа на комисията Мая Манолова при разбора след получаването на писмото с препоръките. Манолова не се отказа да заплашва, че избори по кодекса "Фидосова" са изпитание пред честността и прозрачността им. Освен това лявата депутатка заподозря, че президентът ще усложни още нещата, като наложи вето върху кодекса.

Изборният кодекс ще бъде гледан на второ четене

Проектът за Изборен кодекс с вносители Мая Манолова и група народни представители ще бъде гледан на второ четене в пленарната зала. Т...

Относно препоръката за машинно гласуване стана ясно, че препоръката на комисията „Манолова” за пленарна зала е то да се въведе експериментално за изборите за европейски парламент. Гражданите да участват в изборите с хартиени бюлетини и само ако искат - чрез машина, а машинният вот да не се брои в общия сбор от гласове на партиите, препоръчва комисията.

Един от най-съществените елементи - за преференциалното гласуване на парламентарните избори, може и да отпадне от новия Изборен кодекс, след като за пореден път депутатите от различните ПГ не успяха да постигнат съгласие. Вносителите от БСП предлагат прагът за разместване в листите да е 7%. ДПС настоява преференциите да важат само ако повече от 50% от гласувалите са упражнили това свое право. ГЕРБ пък настояват прагът да е 5%. Нито един от текстовете не събра необходимото мнозинство, за да бъде приет, и въпросът бе оставен за пленарната зала. Ако и там не се стигне до разбирателство, преференция на вота за НС няма да има.

Все още не е решен и въпросът за уседналостта, както и този за активната регистрация на избирателите. Тяхната съдба също е в ръцете на парламента.

Искрите на несъгласието

Безспорно огромно впечатление на заседанието на комисията направи скарването между Манолова и нейната колежка от Коалиция за България Татяна Буруджиева. Двете се скараха дали да има агитация и на майчин език. Буруджиева категорично поиска агитацията да е само на български език, а Манолова поиска да има обсъждане „заради препоръките на Венецианската комисия”. На този фон почти незабелязан остана фактът, че депутатите от ГЕРБ Цецка Цачева, Данаил Кирилов и Десислава Атанасова излязоха също в знак на протест по редица текстове. Освен това Кирилов и Атанасова бяха вбесени, че Манолова постоянно ги прекъсваше по време на изказване.

Борисов през Facebook: Приятели, подпишете се за референдум за изборните правила

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова чрез профила си във Facebook всички симпатизанти на ГЕРБ да подкрепят инициативата на партията за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика