НС прие мораториума върху купуването на земя от чужденци

69277
НС прие мораториума върху купуването на земя от чужденци
Снимка: БГНЕС

Със 171 гласа "за", 38 "против" и 12 "въздържал се" Народното събрание прие предложението на "Атака" за налагане на мораториум върху купуването на земя от чужденци, предаде БГНЕС.

Мораториумът се налага върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица и ще важи до началото на 2020 година.

От ГЕРБ редактираха текста на решението на парламента, предложен от Атака и добавиха следните изречения:

Народното събрание възлага на Министерски съвет да предприеме всички действия и актове по обявяване на мораториума. Министерски съвет спешно трябва да подготви законодателни предложения за налагане на ограничения по отношение на придобиването на земеделска земя. Тяхната редакция обаче така и не се прие в пленарна зала.

Депутатите отхвърлиха и редакцията на Янаки Стоилов от Коалиция за България. Той беше предложил със свое решение Народното събрание да възложи на Министерски съвет да предприеме необходимите действия и да предложи законодателни промени, които да гарантират интересите на Република България и на българските граждани по отношение на придобиването на земи от земеделския и горския фонд.

България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков в отрицателен вот след приемането на проект на решение за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на чужденци и чуждестранни юридически лица до 1 януари 2020 г., предаде „Фокус”.

Наказателна процедура заплашва България, ако бъде удължен мораториумът за земята

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци. Говорител на к...

„Днес 42-то Народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на Конституцията, нито пътя, който в последните 10-15 години извървя България. С внушително мнозинство се приема да изглежда на пръв поглед приемлив, с мотиви, които не отговарят на съдържанието на Конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, добави Миков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика