Очаквано: Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков

1930
Очаквано: Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков
Снимка: БГНЕС

Очаквано президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

Това се разбира от официално съобщение от президентството. С това процедурата е приключена и Чолаков ще оглави ключовата съдебна инстанция за следващите седем години.

Радев: Борисов подава ръка и има моята, но съпартийците му продължават да безчинстват (ВИДЕО)

Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалог в момента, в който неговата партия води институционална и медийна борба сре...

Радев нямаше друг ход, след като вече веднъж върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) избора. Основният мотив за това липсваха, но от публичните изказвания на държавния глава стана известно. че той смята, че Чолаков е трябвало да бъде избран от новия състав на съдебния съвет, а не от стария, който проведе конкурса в края на мандата си.

И при предишния, и при настоящия състав. Чолаков събра 20 гласа "за" в своя подкрепа.

В съобщението на президентството за подписания указ пише следното:

"На основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение".

Първите различия в новия ВСС са вече факт

Ще стане ли Георги Чолаков председател на Върховния административен съд (ВАС)? Отговорът на този въпрос става все по-неясен, след като ...

Мандатът на настоящия председател Георги Колев изтича в средата на ноември. Възможно е той по-рано да напусне системата, като няколко пъти е заявявал, че няма да се връща като съдия. Преди да оглави ВАС, той беше магистрат от Софийския градски съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика