ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС

3244
ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС
Снимка: БГНЕС

С 20 гласа "за" пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

Президентът Румен Радев, който върна вече веднъж предложението на предишния ВСС, вече може единствено да подпише указ за назначаването му.

Президентът не подписа указа за назначаването на Чолаков за шеф на ВАС

Очаквано държавният глава Румен Радев няма да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административ...

По време на изслушването му Георги Чолаков заяви, че ще консултира всички свои действия с пленума на ВАС и ще уважава съдийското самоуправление.

Против Чолаков гласуваха четирима от членовете на ВСС - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

"Едно предложение до президента трябва да се основава на информация, което да е проверена обективно и задълбочено, когато има изнесени факти, поставящи въпроси и внушаващи съмнения. Доколкото председателят на ВАС е фигура, която символизира съдебната система и трябва да е с безупречна репутация и безспорен авторитет, ВСС трябва да проведе прозрачна и обективна процедура. И всяко обстоятелство, което разколебава това, да бъде разяснено и внимателно преценено", обясни отрицателния си вот Цветинка Пашкунова.

Колегата й Красимир Шекерджиев пък припомни, че Чолаков е бил номиниран с голямо мнозинство от Общото събрание на ВАС и той нямало защо да не се довери на съдийското самоуправление.

Радев: Борисов подава ръка и има моята, но съпартийците му продължават да безчинстват (ВИДЕО)

Аз оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалог в момента, в който неговата партия води институционална и медийна борба сре...

"Ще гласувам за него, силно надявайки се колегите от ВАС да са направили правилен избор", обясни Шекерджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com