Още 1 милиард за саниране, нито стотинка за БДЖ

3003
Още 1 милиард за саниране, нито стотинка за БДЖ
Снимка: БГНЕС

Правителството отказва да даде пари за най-енергоефективния транспорт у нас. Железницата консумира само 1% от енергията в транспорта.

Това се казва в позиция на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Управителят на БДЖ: Продаваме локомотиви, за да платим на кредиторите

Основният проблем на БДЖ в момента е липсата на локомотиви. Имаме 20 повредени локомотива от удари в преспите. Има няколко варианта да ...

Според Георги Статков от инициативата, ако не трябва да се вярва, ако някой казва, че няма пари за покриване на задълженията на държавата към БДЖ от над 1 млрд. лв. по Договора за обществена услуга. Според представителите на инициативата пари има и дават за пример 1 млрд. лв., които ще се дадат за саниране, които правителството в оставка категорично не желае да даде на железницата.

„Бойко Борисов и неговите министри търсят всякакви варианти, за да не дадат пари, въпреки вече трикратното разрешение от Брюксел - два пъти по времето на Симеон Дянков и веднъж по време на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова", казва Статков. От инициативата припомнят, че сумата от 1 млрд. лв. недофинансиране на БДЖ е станала известна от отговор на министъра на транспорта Ивайло Московски до депутата от ДСБ Вили Лилков.

От сдружението коментират още, че в единия случай (железницата) инвестицията би била в пазара/услугата - обществения транспорт и в реална енергоефективност (железницата е най-енергоефективният вид транспорт заедно с морския), която обхваща много повече хора (все още над 20 млн. пътувания на година) от тези, които живеят в уж санирани сгради.

В другия случай ("санирането") се наливат пари в бетон и строителни материали, които ще създадат временни работни места при това нискоквалифицирани. През това време страната непрекъснато обезлюдява и една от основните причини е именно достъпът до населените места и липсата на регулярна транспортна услуга. В последните месеци много хора изпитват затруднения да пътуват до работните си места (типичен пример са живущите в последния останал сравнително опазен от демографската криза район на Искърското дефиле именно заради железницата). Много българи нямат достъп до образование, здравеопазване и са с ограничавано насила право на свободно придвижване.

БДЖ се похвали с добри резултати и сравни блокирането на влак с атентат

Спирането на влак може да се приближи до атентат. Скачането на релсите е опасно и трябва да е наказуемо, защото не се знае кой скача. Т...

"Обществото ни трябва да знае, че единственият сектор, който бележи значителен ръст в енергийната консумация през годините не са домакинствата, а транспортът. Това става ясно от данните на Евростат за България", коментира Веселин Кирев от инициативата.

Енергийната консумация на сектора на транспорта в последните години нараства до 3,1 млн. тона петролен еквивалент, докато сектора на индустрията е на 2,6 млн. тона. Домакинствата харчат 2,1 млн. тона, а услугите малко над 1 млн. тона петролен еквивалент. От този микс железницата е отговорна едва за 1% от общата консумация на енергия в транспорта у нас, съотнесено на база извършена работа, а автомобилният транспорт е отговорен над 92% от енергийната консумация в транспорта.

От друга страна, отново според Евростат, делът на железопътния транспорт при пътническите превози у нас намалява непрекъснато в последните години и България е на 21 място от 26-те държави с железници в ЕС с едва 2,5%, заявяват от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика