Парламентът отхвърли ветото на Радев, хартиената бюлетина официално се завръща

3566
Парламентът отхвърли ветото на Радев, хартиената бюлетина официално се завръща
Снимка: БГНЕС

"Хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП за връщане на хартиената бюлетина отхвърли ветото на президента Румен Радев над промените в Изборния кодекс. Това се случи в последния работен ден на парламента преди празници, след като депутатите решиха, че това е приоритет, а на удължаването на държавния бюджет.

Ветото бе отхвърлено със 125 гласа "за" и 101 "против". Срещу финалното приемане на промените в Изборния кодекс гласуваха "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход и "Възраждане.

Текстовете, освен връщане на хартиената бюлетина, предвиждат машините да се превърнат в принтери, които отпечатват бюлетина. Тя ще бъде подпечатвана от секционната избирателна комисия, за да бъде вотът валиден, и ще се пусна в урна. Накрая "машинните" бюлетини ще се броят ръчно - като обикновените хартиени, а устройствата за гласуване няма да отчитат изборния резултат, подаден чрез тях. Още: ДБ ще атакува връщането на хартиената бюлетина в Конституционния съд

Въпросните "машинни бюлетини" трябва да са от специална хартия, доставена от БНБ. Но "спешното заседание" роди и новина - вариантът на ГЕРБ, ДПС и БСП на Изборен кодекс не може да бъде изпълнен, ако има избори в следващите месеци. Вероятно и до местния редовен вот, който е през октомври 2023 г.

Дебатът

В началото на дебатите председателят на правната комисия Радомир Чолаков защити решението на парламентарната група на ГЕРБ за отхвърляне на президентското вето върху промените в Изборния кодекс. Той за пореден път защити връщането на хартиената бюлетина, като този път се аргументира с това, че машините могат да допускат грешки така както и хората.

Според Чолаков човешка грешка при преброяването на бюлетините може да бъде поправена и отстранена, докато грешка в изборния софтуер - не. Той изтъкна, че това било съображение, с което в Нидерландия е прекратено гласуването с машини.

От "Продължаваме промяната" отвърнаха на твърденията му, като цитираха броя на недействителните бюлетини от предишните избори, в които се е гласувало само на хартия и обясниха, че те също са в резултат на човешка грешка - която не може да бъде отстранена.

Божидар Божанов от "Демократична България" изрази подобна позиция, като заяви, че грешка в машините за гласуване е установима, но не е била установена, защото "такава е нямало".

"Нямаме интимни отношения" 

Депутатът от БСП Петър Кънев излезе на пленарната трибуна, за да оспори твърденията на Божидар Божанов, че премахването на машините е ретроградно и създава недоверие в технологиите.

Обясненията на Кънев се фокусираха върху защита на хартиената бюлетина, но създадоха реакции в пленарната зала, след като той се обърна директно към Божанов и депутата от "Продължаваме промяната" Калина Константинова, като ги нарече съответно "юноша" и "девойка".

"Като не разбирате нещо не говорете. Аз не ви се меся в IT-тата. Вие сте много голям специалист и Вие, и Калинчето. Питайте, просто питайте. Това беше проблемът и на предишното ви управление", каза Кънев. 

Думите му доведоха до остра реакция от страна на Константинова. 

Президентът за хартиената бюлетина: Надявам се депутатите да не отблъснат още повече избирателите

"Надявам се, че народните представители няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните" - по този начин прези...

"С г-н Кънев нямаме интимни отношения, за да ме нарича Калинчето. Наричайки народен представител девойчето е абсолютно сексистко и не бива да го позволявате да се случва от тази трибуна. Смятам, че като всеки друг народен представител заслужавам същото уважение", отвърна тя, но думите ѝ бяха посрещнати с присмех, предимно от Кънев и колегите му от БСП.

Независимият депутат Явор Божанков , който беше изключен от БСП заради позицията си за оръжието за Украйна и хартиената бюлетина, критикува остро действията на своите бивши колеги от столетницата.

"Да отменяш изборни права, скрит на тъмно в правна комисия, е подло, знаейки, че не се бориш за честни избори, а за нечестна победа, защото други избори не можеш да спечелиш", заяви Божанков. Той каза, че не е вярвал, че БСП ще реанимира ГЕРБ с изборните промени и определи президентското вето като последна възможност да не провалят "всичко, срещу което се борихме шест години".

"Правото на избор няма нищо общо. Да превърнеш машината в обикновен принтер и да дадеш на хората не избор между хартия или машина, а хартия на квадрат", допълни още независимият депутат.

Той цитира и изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова от 2019 г. срещу ГЕРБ, в което тя твърди, че "машинното гласуване е гаранция за честен вот, а те не искат такъв".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com