Радев спря връщането на хартиената бюлетина

11060
Радев спря връщането на хартиената бюлетина
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето на последните промени в Изборния кодекс, приети наскоро от 48-ото Народно събрание, съобщиха от "Дондуков 1". От мотивите става ясно, че Радев не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машинно.

Връщането на хартиената бюлетина и обезсмислянето на машинното гласуване в досегашния му вид бяха подкрепени от БСП, ГЕРБ и ДПС само преди две седмици - въпреки протестите и опозицията на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

След връщането на промените председателят на Народното събрание трябва да възложи на правната комисия да докладва пред депутатите указа на президента и мотивите към него. След това в пленарна зала ще последва гласуване дали бъде ли подкрепено ветото или промените ще бъдат приети финално.

"С приетите промени не само се дублира без обективен критерий начинът на гласуване, но се подменя и характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда", гласят част от мотивите.

Според Радев и екипа му това противоречи на целта избирателите да имат "право на избор" между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване.

"Ефективният контрол, упражняван от гражданите посредством избори, изисква доверие в изборните правила. Само тогава би се постигнала необходимата легитимност на избираните институции. Правото на парламента да променя изборните правила е форма на преоткриване на това така необходимо доверие, но не и когато се прави без обществено обсъждане, рискувайки да се постигне обратен ефект", пише в мотивите на президентството.

В тях се казва още, че Народното събрание трябва да определи критерии за начина на гласуване, така че да гарантира конституционните стандарти за равенство и запазване на тайната на вота. Според президентството - промените в Изборния кодекс нарушават тези принципи. Още по темата: Защо Държавен вестник "бърза" с обнародването на хартиената бюлетина?

"Законодателят не действа в пределите на законодателната целесъобразност, а създава условия тайната на вота да бъде нарушавана. В зависимост от броя на избирателите, които ще гласуват по единия или по другия начин, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което само по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата алтернативни способа за гласуване и отрича смисъла на изборите като инструмент на демокрацията", пишат още от екипа на президента

Според президентството са засегнати "необходимите гаранции, че самият избирател е в ще може да провери начина, по който електронната система регистрира неговия вот", което "би отблъснало избирателите от изборния процес".

Вето се налага и зради отменената перспектива за експериментално дистанционно гласуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика