Парламентът приключи с лятната ваканция - след два дни почва работа

2234
Парламентът приключи с лятната ваканция - след два дни почва работа
Снимка: БГНЕС

Лятната ваканция на депутатите свърши и те се събират на 4 септември за първото си заседание, с което ще дадат старт на есенната пленарна сесия и новия политически сезон, предаде репортер на БГНЕС.

Парламентът стартира ударно с дебати по ветото на президента Румен Радев, с което той в началото на август върна за ново разглеждане промените в Закона за военното разузнаване. С него държавният глава изрази несъгласието си с одобрената от парламента промяна, даваща възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване това задължително да е военнослужещ. Според Радев това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на страната.

Очакването е още от самото начало на политическия сезон дебатът да бъде доминиран от предстоящите на 27 октомври избори за кметове и общински съветници. Такова е и мнението на политологът Димитър Ганев. Според него другият акцент в предстоящата работа на депутатите несъмнено ще падне върху предстоящото в края годината обсъждане и приемана на бюджета за 2020 г.

Депутатите ще започнат работа в леко преформатиран състав, след като в края на предходната сесия парламентарната група на "Обединени патриоти" изключи трима нейни членове – лидерът на "Атака" Волен Сидеров и двамата му съпартийци Десислав Чуколов и Павел Шопов. Те вече са независими депутати, но всички в патриотите са категорични, че това няма да се отрази на стабилността на управляващата коалиция ГЕРБ-ОП.

Проучване: Законите масово се пишат без анализи и без сметка колко ще струват

Законодателният процес в Народното събрание продължава да е обременен с много тежки недостатъци. Законовите промени се предлагат без се...

"Практически "малка коалиция" във вариант, в който я познавахме до този момент, не съществува. Големият въпрос, тъй като мнозинството е буквално на ръба, е дали изключването на Волен Сидеров и още двама народни представители ще доведе до разпад на мнозинството. Не виждам никаква такава опасност. Въпреки тежкия конфликт при патриотите, "Атака" не е дала знак, че ще спре да подкрепя кабинета като цяло. Вероятно критиките на Сидеров в следващите месеци ще бъдат насочени най-вече към ресор "Отбрана" и там, където има представители на ВМРО и НФСБ", категоричен е Димитър Ганев.

Според политолога дори и да се стигне до хипотеза, при която "Атака" да оттегли подкрепата за мнозинството, това няма да означава автоматично предсрочни парламентарни избори. „В парламента могат да започнат разговори между ГЕРБ, БФСБ, ВМРО и „Воля“. Партията разполага с достатъчно народни представители, които да запълнят този вакуум и да имаме нова управленска конфигурация и ново мнозинство", смята Ганев.

Той припомни, че не липсват и случаи, в които ad hoc подкрепа за мнозинството дават и депутатите от ДПС, но тя е свързана единствено с определени законодателни инициативи.

Началото на новия парламентарен сезон ще започне и с традиционните декларации, в които парламентарните групи ще изразят позициите си по основните политически въпроси и ще очертаят приоритетите в работата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика