Плевнелиев хвали Борисов и призовава Кирил Петков: Смири се малко, търси мостове към опозицията

4649
Плевнелиев хвали Борисов и призовава Кирил Петков: Смири се малко, търси мостове към опозицията
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Кирил Петков катастрофира с много лошо изпълнение. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред bTV.

Бойко Борисов ни каза, че е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ“, изтъкна Плевнелиев, според когото бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ е мъдър, той разбирал, че "имаме един страхотен сценарий" - при обединение можело да се реализира един вид европейския рай, за който ГЕРБ е създадена. Освен това, Борисов не позволявал на егото му да надделява при най-важните моменти, твърди експрезидентът, който зае поста с подкрепата на Борисов.

Плевнелиев: Остава впечатление, че Петков крие нещо за РСМ и затова иска свикване на КСНС

"Министър-председателят по никакъв начин не може да диктува на президента кога и как да свиква КСНС. Считам този апел на премиера Петко...

Всъщност, Плевнелиев буквално каза, че Бойко Борисов ще отстъпи назад, за да има евроатлантическа коалиция за златен дъжд от еврофондове.

По думите на Плевнелиев, коалицията отива към своя край, като била създадена като невъзможна сватба между две системни и две несистемни партии. Ако се бореха с незаконни корупционни практики защо не спряха договорите за АМ „Хемус“, запита Плевнелиев и продължи: общините не получиха подкрепа, скараха се с бизнеса, с превозвачите.

Според него Кирил Петков не направил нищо, за да промени хода на историята. Трите последни битки, които водеше в парламента, се оказаха провалени, посочи Плевнелиев.

Той се обърна към премиера в оставка с думите: „Смирете се поне мъничко, търсете мостове и към опозицията“. Дойде времето, в което Кирил Петков и Асен Василев да понесат отговорност, настоя бившият държавен глава, който не вижда първите двама отново да бъдат премиер и финансов министър.

Росен Плевнелиев: Този измислен неутралитет, зад който застава Радев, е покана за национална катастрофа

"Слабите лидери гледат социологията и си казват - "аха, хората искат да не доставяме оръжие, значи следвам хората". Силните лидери водя...

Плевнелиев настоя за проевропейски програмен кабинет, като според него в този парламент няма как да стане. Отиваме на избори есента, Радев прави служебно правителство, нови партии под неговото крило влизат в парламента и чак тогава Кирил Петков ще се смири като получи 300 000 по-малко гласа, обобщи той.

Плевнелиев недоумява защо Кирил Петков не иска да си говори с Даниел Митов, Томислав Дончев и Екатерина Захарива. Кирил Петков и Христо Иванов разбраха, че могат да си повишат електората на изборите, като хулят непрекъснато ГЕРБ, посочи той, но добави, че Иванов се отдръпнал от тази тактика и вече повече търсел разговор с ГЕРБ.

По отношение на приетото френско предложение, с което бе вдигнато ветото над Република Северна Македония, Плевнелиев определи решението на Народното събрание като историческо. Той благодари на ГЕРБ, ДБ и ДПС, които изковали важното решение за България. Разбраха геополитическото послание, защото иначе България щяха да изпаднат като тъмен балкански субект и да изядем шамарите от европейските партньори, изтъкна той.

Плевнелиев е очаквал от премиера Кирил Петков да отиде в парламента и да каже защо е важно да се вземе правилната позиция защо трябва да се вдигне ветото над Северна Македония с френското предложение.

Плевнелиев с коментар за войната в Украйна и сравнение между Кирил Петков и Жан Виденов

"Отново закъсняваме и сме в изолация, оставени сами някъде в периферията. Не това е правилното решение за България. Така беше и с темит...

Още: Росен Плевнелиев очаква правителството да падне преди местните избори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика