Плевнелиев: Решението за удължаване на мораториума за земята е погрешно

26346
Плевнелиев: Решението за удължаване на мораториума за земята е погрешно
Снимка: БГНЕС

Решението, което е взето от българския парламент вчера по отношение на мораториума за продажба на земя на граждани от Европейския съюз (ЕС) и неговото удължаване до 2020 година, е едно според мен, погрешно решение, което за съжаление, създава един негативен имидж на държавата. Това каза президентът Росен Плевнелиев на дискусията с гражданите на тема: „Ефективна и справедлива съдебна система” под егидата на държавния глава в рамките на инициативата „Диалог с гражданите”, предаде „Фокус”.

"Ще отблъсне инвеститорите и цената на това решение ще се плаща от българските данъкоплатци. Знаете много добре, че подобни решения се наказват по специална процедура от ЕС. Вярвам, че е крайно непродуктивно и не добре една държава да се отказва от приоритетите си, от подписите си чрез най-висшия орган, а именно българският парламент. Да дадем знак на целия свят и на ЕС, че ние не изпълняваме поетите от нас международни ангажименти. По отношението на сезирането на Конституционния съд, нека да е ясно, че това е процедура, президентството има правен съвет, има експерти и ще работим следващите дни", заяви Плевнелиев.

Калфин: Решението за продажбата на земя е абсурдно

Народното събрание прие абсурдно решение за продължаване на мораториума върху продажбата на земя на чужденци. Това казва евродепутатът ...

"Президентът винаги е готов да сезира Конституционния съд. Когато има смисъл и когато има ясна и категорична причина да го направя, ще го направя", допълни президентът. Готов съм да инициирам промяна на Конституцията, но е важен подходът, Конституцията не може да се променя на парче, обясни той.

Аз съм диалогичен президент, в президентството има няколко съвета, които работят, това е много добър инструмент и той ще продължи да работи, посочи президентът.

"Ако институциите се изолират или една от властите се опитва да властва над другите, няма как да се получи. Трите власти трябва да работят заедно и да има баланс. Попитаха кой ще ни чуе и какъв ще бъде резултатът от тази дискусия? Аз първо питам - готови ли сме ние да се чуем? Президентът е готов да чуе. Всичко, което беше казано, тезите, които се чуха, предложенията, които бяха направени днес, ще бъде на сайта на президентството", заяви той.

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че когато е бил министър, са били направени промени в 64 закона и то без спорове и без проблеми.

ДПС ще обсъди позицията на БСП за мораториума

Централният съвет на ДПС ще обсъди много внимателно позицията на БСП за мораториума. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Христо Бисеров в ...

„Въпросът за правовата държава е много важен. Чуха се много добри и смислени предложения, които ще бъдат поставени от президентската институция към другите компетентни институции. Президентската институция има своята приемна, която работи по своите правила”, каза още Плевнелиев.

Пороците на съдебната система ще бъдат чути и ще се вземат мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика