Плугчиева: Престъпно е предложението на Василев за преобразуването на горските стопанства

2204
Плугчиева: Престъпно е предложението на Василев за преобразуването на горските стопанства
Снимка: БГНЕС

Престъпно е предложението на финансовия министър в оставка Асен Василев до Министерския съвет за преобразуване на Държавните горски предприятия в публични функции. Това заяви бившият вицепремиер и министър на земеделието Меглена Плугчиева пред NOVA NEWS.

Още: Има решение шестте горски предприятия вече да не са фирми, но добро ли е то?

„Асен Василев щеше да пълни хазната като продаде активи от държавния поземлен фонд. Това създава опасност да бъдат превърнати в еднолични акционерни дружества и може да доведе до изсичане на българските гори, приватизация, фалит или ликвидация", каза тя. „Спомнете си „Напоителни системи" – това се случи след като ги превърнаха в Акционерно дружество. Сега трябва да инвестират милиони за неговото възстановяване", заяви Плугчиева, която беше и посланик на България в Германия.

Още: Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Тя опроверга и мотива за тази промяна, че имало изискване от ОИСР. „Държавните горски предприятия са по модела на страните членки от ОИСР, реформата я направихме 2002-2005 г.", заяви бившият вицепремиер. „Фактът, че 57% от нашите гори са в програмата НАТУРА 2000 – това е признание за богатото биоразнообразие", каза Меглена Плугчиева. „Горите са стратегически ресурс, трябва да ги отстояваме, това е бъдещето на нацията ни", каза Плугчиева. За горите се говори с времеви хоризонт 120-150 години, при политиците се работи с хоризонт 4 г., а в България – вече 9 месеца, допълни Плугчиева.

За кабинета "Главчев"

За представения по-рано състав на служебния кабинет „Главчев" тя каза, че това е било Херкулесова задача. Относно оставането на Кирил Вътев на поста земеделски министър има остра реакция на 25 организации в сектор Земеделие, има т.нар. „кърваво писмо", каза бившият земеделски министър.

„Представители на сектора припомнят, че слабата политика в последните 9 месеца в сектора доведе до тежки поражения. Споделям реакцията на този бранш, разбрах, че се готвят за протест. Това е стратегически сектор. От него зависи прехраната на България, както и свития износ на страната ни", каза Плугчиева. Относно номинацията на Ивайло Ценов за външен министър тя каза, че не може човек, който е бил само консул и няма опит дори като зам.-министър във ведомството да стане министър. „Колегите от външно министерство са в шок. До понеделник вечерта вероятно ще станем свидетели на този списък, който днес беше обявен", каза Плугчиева.

Още: Бивш наш посланик в Германия обясни защо се струпаха толкова много кризи в страната

Тя определи като безотговорно поведението на ПП-ДБ. „Те взривиха доверието на обществото към политиката и оставиха тежки поражения в много сектори, не без подкрепата на ГЕРБ и на ДПС", каза бившият зам.-министър по земеделие.

За ситуацията в МВР

По повод случващото се в МВР и подадената вчера, а днес оттеглена оставка на главния секретар Живко Коцев, Плугчиева заяви, че така сриваме имиджа си като държава на нашите партньори в Европа. „Реакцията и поведението на главния секретар говори най-малкото за нестабилна психика, такива хора в МВР... влизат в категорията скандали, политически разправии, с което признаваме, че не се сме правова държава", каза Плугчиева. Според нея с оставането на Калин Стоянов на поста се влиза в правен лабиринт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика