Парламентът раздели ВСС на две колегии, падна и тайното гласуване

2334
Парламентът раздели ВСС на две колегии, падна и тайното гласуване
Снимка: БГНЕС

След близо двучасови дебати депутатите приеха текстовете в Закона за съдебната власт, според които решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи се приемат с явно гласуване.

Депутатите приеха и текста, според който Съветът ще осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия. 

Разделянето на ВСС мина на първо четене, "Атака" също е "за"

Със 118 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които уреждат ...

Направените промени предвиждат съдийската колегия да се състои от 14 членове, а в състава си тя включва председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия ще се състои от 11 членове и включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание.

В подкрепа на явното гласуване бяха 92 депутати, 41 "против" и 5 "въздържали се". За разделянето на ВСС пък гласуваха 82 народни представители, двама "против" и трима "въздържали се".

Дебатът

Темата за тайното гласуване както винаги разрази сериозни дебати в пленарна зала. Мартин Димитров от Гражданската квота на Реформаторския блок изрази мнение, че явното гласуване е най-свободния начин на волеизявление. „Това е гаранцията за независимостта на съдебната система“, добави той.

Според Димитър Лазаров от ГЕРБ тайното гласуване лишава магистратите от право да обжалват дадено решение. „При тайното гласуване не могат да се изразят и мотиви. Ако става въпрос за зависимост при кадруване, нека тези зависимости са явни“, каза още Лазаров.

БСП и ДПС ще се противопоставят до последно срещу явното гласуване във ВСС

Явно или тайно гласуване по кадрови въпроси в новия Висш съдебен съвет (ВСС) - това ще е тема на макар и предрешен спор и в пленарна за...

Най-големият противник на идеята – Четин Казак от ДПС също се включи в дебатите, като обясни, че не е чул нито един аргумент срещу тайното гласуване. „Какво значи да мотивираш, че си предпочел кандидата X, а не кандидата Y, когато всички кандидати, допуснати до избора, са подходящи“, попита той колегата си от ГЕРБ. Според Казак само тайното гласуване дава гаранция за гласуване по съвест. „А не под зоркия поглед на съсловието, медиите и обществото“, добави депутатът от ДПС.

Чавдар Георгиев от БСП се съгласи. "Не можеш да бъдеш независим, ако всеки може да те притиска и да те провери как си гласувал. Важните решения, свързани с кадровото израстване, става винаги тайно. Защото искаме съдебната власт да е независима, нали", обърна се той към управляващите.

На трибуната отново излезе реформаторът Мартин Димитров, който напомни за гласуването при избор на омбудсман, което беше тайно. „И до момента не мога да намеря колеги, които са подкрепили Мая Манолова за поста, но тя беше избрана“, отбеляза той.

В края на дебатите Четин Казак направи предложение гласуването в зала по тази точка да бъде тайно. "Явно някои колеги се страхуват", отбеляза той.

Обратното становище изрази председателят на правната комисия Данаил Кирилов. По думите му депутатите достатъчно са се забавили на този текст и ще е по-добре да продължат. В крайна сметка гласуването не беше тайно и депутатите решиха гласуването във ВСС да бъде явно.

От тази година ВСС ще гласува явно с помощта на специален софтуер

От 2016 година Висшият съдебен съвет (ВСС) приема всички свои решения при явно гласуване в изпълнение на Закона за изменение и допълнен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика