Приеха Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора

429
Приеха Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството утвърди Национална програма за 2016 г. за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

Документът се изготвя ежегодно в отговор на нуждите от стратегически политики и оперативни мерки, в зависимост от актуалните тенденции по отношение на това явление и неговото противодействие.

Задържаха организатор на група за трафик на хора

Криминално проявен и осъждан 34-годишен мъж е задържан във Варна при съвместна операция на Главна дирекция „Гранична полиция" и п...

През 2016 г. са планирани три национални кампании и редица инициативи на регионално ниво. Кампаниите ще бъдат с фокус превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация, информационна кампания по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора, както и кампания за превенция на нови форми на трафик по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Отделено е и специално внимание на информационни дейности сред представители на уязвими ромски общности, както и на развиване на мрежата от доброволци към деветте местни комисии за борба с трафика на хора. За пръв път през тази година за мигрантите от трети страни, пребиваващи в България, са предвидени информационни дейности за превенция на трафика на хора.

В отговор на предизвикателствата, свързани с преминаването на държавните граници на непридружени деца-мигранти, ще бъде приет Координационен механизъм за взаимодействието между институциите и организациите за гарантиране на правата на непридружените деца-чужденци, включително търсещи и получили закрила. Заложено е да се подобри сътрудничеството в рамките на Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на непридружени деца и деца-жертви на трафик, завръщащи се от чужбина.

В програмата се акцентира върху повишаването на капацитета на специалистите и представителите на институциите-членки на Националната комисия и работещи по противодействие на трафика на хора (НКБТХ) и закрила на жертвите. Обръща се внимание основно на мултидисциплинарния поход, както и на обмена на информация и добри практики от страни-членки на Шенгенското пространство, с цел подобряване на идентификацията на жертвите на трафик, ефективно преследване на престъплението и адекватна подкрепа за жертвите.

По отношение на закрилата, възстановяването и реинтеграцията на жертвите на трафик на хора, през 2016 г. към НКБТХ функционират пет услуги за жертви на трафик на хора – центрове за закрила и приюти за временно настаняване на жертви в градовете Варна и Бургас. В Бургас беше разкрита и ще продължи да се развива допълнителна услуга за дългосрочна реинтеграция на жертви на трафик на хора. Предвижда се и развиване на партньорства с релевантни институции и организации за специализирана подкрепа на мъже, жертви на трафик.

ДСБ: Служители на МВР контролират каналите за трафик през границата

Служители на МВР контролират каналите за трафик на хора през границата. Обществената тайна е, че преминаването през нея се заплаща. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика