"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

2318
"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови
Снимка: БГНЕС

"Не познавам баща и син Димитрови. Днес излезе снимка с президента с тези хора. Те са ходили да се снимат с всички в предизборната кампания. Не са влизали при мен в кабинета, това каза и служебната финансова министърка, тя е проверила". Това коментира в "Панорама" по БНТ съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев за това дали познава баща и син Марин и Стефан Димитрови, които бяха арестувани заедно с шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова по обвинение за участие в престъпна група, занимаваща се с контрабанда.

Още: "Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

"Спомняте ли си, когато влязоха в президентството? Някой осъдиха ли? Не. Същата скалъпена история", коментира Василев. "Отстраняването на г-н Желязков не е с оглед на неговата личност, а действия. Специално, ако погледнем епизода за НЗОК фактите са много ясни. Преди да се гласува оставката му, бе заведено с документ, че той я оттегля. Сезиран е конституционният съд, това нещо със сигурност ще падне. Ще бъде върнат този човек на работа след 6-7 месеца, когато съдът се произнесе. Тук е въпросът защо председателят допусна това решение, аз умишлено поисках почивка, за да може той да се запознае с документа", обясни той.

"Обществото е разделено на три големи групи"

В момента обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега, още от 2020 г. е. "Продължаваме промяната" още я нямаше като партия. Ние просто станахме изразители в един момент на една от тези групи", отбеляза Асен Василев.

Едната група са хора, които харесват развитие на България по модела на Латинска Америка - голяма част от парите отиват в малко на брой хора, увеличава се неравенството, вървим към Европа с бавни темпове. При този модел има 1 млн.емигранти за 10 години управление на ГЕРБ и 1 млн. хора под линията на бедност. Втората група, на която от ПП са изразител, иска европейско развитие.

"Европейското развитие е всъщност да се намалят неравенствата, което се случи - от 2020 досега падна с 3 пункта коефициента на неравенството, три пъти по-бързо настигаме европейските доходи и Европа по БВП на глава от населението през покупателна способност. Парите се разпределят много по-широко", категоричен беше Василев.

Третата група също иска промяна на стария модел, но иска да ни бутне в посока Москва, Пекин, Орбан, иска евразийски модел на развитие, коментира той. "Тези три групи са с еднаква тежест в обществото и е много лесно да се стигне до блокаж", смята Василев. "Много е трудно някоя от тези групи да подкара държавата или към Европа, или към Москва, или обратно към този латиноамерикански модел", отбеляза Василев.

За отстраняването на Росен Желязков

"Свалянето на председателя на парламента не е и не трябва да е политически акт", каза той. Василев обясни, че не мисли, че ГЕРБ са го спасили като не са позволили днес в пленарната зала да влезе докладът за агенция "Митници", в който името му се споменава. Напомни, че в зала не са влезли и други доклади като този от комисията за Нотариуса.

Още: Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Василев отчете като резултати на партията, че пенсията се е вдигнала, както и минималната заплата. Запитан не помпа ли това инфлацията, Василев отвърна: "Не, и се видя, че това е лъжа. Пари има и те могат да стигнат до хората. И това е разликата в модела, който се прилага".

Още: Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

"Трябва да се направи истинска реформа в службите, реформа в Съдебната система. В момента в който разговорът стигна до там, ни се каза - може да имаме споразумение, после, че не искат дати, а накрая, че може да се направи ротация, но да няма споразумение. В един момент г-н Борисов избра г-н Пеевски пред г-жа Габриел и блокира реформите", заяви Василев.

Защо се разпадна сглобката?

"Всъщност преговорите се пречупиха, когато отстъпихме всичко, а ПП-ДБ казаха - не, искаме и в МВР да определим кой е. Регулаторите и съдебната система бяха уговорени и подписани едностранно от г-жа Габриел", коментира ексшефът на НС Росен Желязков. "Без дати", включи се Василев. "Защото вие искахте да се случи до 30 април", върна Желязков. "Не, 20 юни", настоя Василев. "Това са невъзможни дати", коментира Желязков. "Видяхте ли ни предложението за службите - МС предлага с г-жа Габриел начело, как с нашите депутати ще определим шефовете на службите?", попита пък Василев.

Още: Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Никола Минчев призна, че комисията "Нотариуса" в НС не е разплела нито един възел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика