Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях

3172
Диетолог разкри какви са причините за болки в дясната страна и как да се отървем от тях
Снимка: Pixabay

В кой случай можете да се справите самостоятелно и кога да тичате при лекаря? Това разяснява експерт.

Болката в дясната страна често е сигнал за наличие на заболявания на вътрешните органи, но неприятните усещания могат да се появят и при почти здрави хора. Ако неразположенията са доста редки, не би трябвало да има причина за безпокойство, но ако се появяват редовно, е необходимо да се консултирате със специалист.

Възможни заболявания на вътрешните органи

Най-често острата болка в дясната страна на корема се появява поради неправилно функциониране на жлъчния мехур поради излишък на жлъчка в организма. Появата на инфекции провокира възпаление в органа поради прекомерна консумация на тежка, трудно смилаема храна. Основните симптоми на холецистита са отбелязана пареща болка в дясното подребрие, която често може да се отдръпне в рамото, лопатката.

На фона на болката се отбелязва появата на повръщане и гадене. За хроничното възпаление на жлъчния мехур са характерни тъпа болка и пожълтяване на кожата и склерите поради нарушение на функцията на органа и образуване на жлъчни камъни в него.

Причината за болката от дясната страна под ребрата често е и черният дроб. Най-често срещаното заболяване е хепатит А, който може да се влоши след консумация на нискокачествена храна и вода. В допълнение към хепатита черният дроб може да бъде разрушен от медицински препарати и алкохол. Болката в тази област има тъп характер и се усеща вътре в корема, а не на повърхността му.

Болка в дясното подребрие може да се появи след консумация на тежки и много мазни храни

Проблемите с панкреаса също стават честа причина за болка в дясната страна. Болковите усещания са остри, често се отдръпват в гърба и продължават и в легнало положение. Облекчение настъпва, ако пациентът седне и леко се наведе напред. При панкреатит могат да се появят такива ефекти като гадене, повръщане и силно втрисане.

Диагнозата на коремните заболявания е невъзможна без специални изследвания и преглед от специалист.

Болки в корема от дясната страна - какво издават

Отърваване от коремната болка

В много случаи, когато се появи болка в дясната страна, е необходимо да се консултирате със специалист за поставяне на диагноза. Самостоятелният прием на лекарства може само да влоши състоянието или да даде само временно облекчение. За облекчаване на състоянието е необходимо да се спазва диета, да се изключат от храната пържени, мазни, пикантни, пушени храни, за да се намали натоварването на черния дроб и панкреаса.

Преди поставянето на диагнозата е по-добре да включите в диетата си само задушени и варени ястия. Необходимо е също така да се правят повече разходки на чист въздух, да се излиза по-често навън и да се ходи пеша. Не вдигайте големи тежести през периода на болката. Можете да приемате курс с витамини и имуномодулиращи лекарства.

Лечението на заболяването на жлъчния мехур често се провежда с антибиотици, спазмолитици и холеретични лекарства

Ако имате болка в дясната страна, не трябва да приемате обезболяващи и да правите никакви инжекции, особено ако ви предстои посещение при лекар. За диагностицирането на коремните заболявания локализацията на болката е много важна. При липса на болка за лекаря ще бъде трудно да постави правилната диагноза.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Експертът разказа и за друга причина за такава болка

Апендицитът е възпаление на перитонеалния израстък на червото. То настъпва остро, изисква спешна хирургическа намеса. Пациентът се оплаква от остри болки в корема, гадене, може да има и повръщане. Болката се облекчава, като се лежи на дясната страна, като отначало болката се появява близо до пъпа. Ако не се окаже помощ навреме, е възможен фатален изход.

При деца под 3-годишна възраст почти никога не се среща. По-често - при мъже на средна възраст.

Апендицитът може да се обърка с пептична язва, панкреатит, чревна непроходимост, бъбречна колика, спукан яйчник и извънматочна бременност. Естествено, диагнозата трябва да бъде поставена от лекар. Във всички случаи е необходимо да се извика линейка. До пристигането им трябва да:

1. Да не ядете и да не пиете;

2. Да не пиете обезболяващи таблетки;

3. Не използвайте загряваща подложка, суха топлина, компреси върху корема;

4. Не пийте слабителни и антимикробни средства, не правете клизми.

Струва си да се помни, че апендицитът винаги се възпалява след обилна трапеза, при преяждане. Пристъпът настъпва вечер или през нощта, много рядко - рано сутрин.

Лечението е само хирургично, като винаги се налага хоспитализация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да познаем и лекуваме хронично възпаление?

Колко вредна всъщност е сукралозата?

13 неподозирани хобита, които спират стареенето на мозъка

Всичко, което трябва да знаете за оксидативния стрес

Кои са 4-те най-добри чая за отслабване и стопяване на коремни мазнини?

3 лесни трика, с които да отслабнете до лятото

Какво никога да не правим при световъртеж?

Полезни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Защо червеното вино е по-добро от бялото за здравето на червата?

Колко време отнема да възстановим здравето на червата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com