Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

1021
Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме
Снимка: LUNAR

Изкуството на над двадесет артисти и творчески студия от 12 държави ще предложи програмата на третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. Произведенията на творци от България, Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна, Франция и Швеция ще озарят двадесет и две локации в столицата, в четирите вечери между 9 и 12 май (четвъртък - неделя), от 21:00 ч. до полунощ. Видео и статичните 3D мапинг произведения ще се проектират върху сградите в повторяемост, а светлинните инсталации ще са със запалени светлини за целия период на събитието, така че публиката да може да се наслади на всички тях.

Снимка: LUNAR

Интервю: Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Тази година две технологични иновации в сферата на светлинното изкуство в световен мащаб ще бъдат представени у нас. Първата от тях ще бъде светлинен флашмоб, който празнува 15+1 годишнина на създателите на фестивала MP-STUDIO. Използвайки мобилните си телефони, публиката ще стане част от видео 3D мапинг шоуто, което ще се реализира на красивата фасада на ул. "Княз Александър I" №4.

Следващата изненада ще бъде представена на новата фестивална локация - Южен парк 2. Първата по рода си колективна творба, създадена с помощта на публиката, ще краси задната фасада на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Там присъстващите ще имат възможност да изпратят своето послание, което не само ще бъде проектирано върху сградата, но ще стане част от мащабно произведение, което интерпретира текстовете с помощта на изкуствен интелект.

Снимка: LUNAR

Сред артистите, които ще представят изкуството си в тазгодишното издание на LUNAR, ще бъдат деветте финалисти във второто издание на Международния конкурс за видео мапинг, организиран с подкрепата на Министерството на туризма, на тема "Митове и легенди". Техните творби ще могат да бъдат видени на фасадата на Регионалния исторически музей - София, а тримата победители ще бъдат обявени на 12 май.

Богатата фестивална програма ще бъде подръка на всеки посетител чрез мобилното приложение LUNAR Festival of Lights, което вече може да бъде изтеглено безплатно за iOS и Android: https://lunarlights.eu/lunarapp.

За да могат жителите и гостите на столицата бързо и удобно да се придвижат до фестивалните зони, тази година Столичната община удължава работното време на метрото до 01:00 ч. през нощта. Наред с това, с по-голяма честота ще бъдат линиите на трамвай 22, тролейбуси 1 и 9, както и автобуси 94 и 204. Нощните линии, тръгващи от пл. "Александър I", ще са на всеки кръгъл час и ще имат допълнителен курс в 00:30 ч.

Снимка: LUNAR

Улесненото преминаване между локациите ще се случва и благодарение на затворения за автомобили бул. "Цар Освободител" (в участъка между бул. "Васил Левски" и бул. "Дондуков", както и ул. "Московска", ул. "15 ноември", ул. "Цар Иван Шишман", ул. "Солунска", ул. "Дякон Игнатий", ул. "Ангел Кънчев"). Повече подробности ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

"Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

В Нощта на музеите – интерактивен спектакъл "Мистерията на тракийския Херос"

Родни артисти ще изрисуват училищни фасади с гигантски стенописи

28 млн. долара за портрет на Франсис Бейкън на престижен търг (СНИМКИ)

Рекорд: Повече от 600 хил. души посетиха LUNAR 2024 в София

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com