Социалното министерство обвързва минималната заплата със средната и с инфлацията

34894
Социалното министерство обвързва минималната заплата със средната и с инфлацията
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Хасан Адемов предлага механизъм, според който минималната работна заплата да се актуализира всяка година, като се отчита инфлацията и като бъде обвързана с размера на средната заплата за страната, предаде Стандарт нюз.

Няма да се допуска и минималната заплата да е в размер по-нисък от определената линия на бедност, след като е обложена с данъци и осигуровки.

Адемов: Кабинетът е съгласен за минимална работна заплата от 340 лв.

Идеята на правителството и партиите, които го подкрепят, е от 1-ви януари 2014 година минималната работна заплата у нас да бъде увели...

Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица, съобщи БНР. Новият размер ще влиза в сила в началото на всяка година, като правителството ще определя месечен и почасов размер на минимално заплащане.

Механизмът предвижда размерът на минималното възнаграждение да не бъде по-малък от 35% от средната работна заплата за последното тримесечие, за което има статистически данни, както и да не надвишава 55 % от него.

Месечният размер на минималната заплата ще бъде умножаван по индекса на потребителските цени за съответната година спрямо предходната.

Предвижда се до 30 ноември на текущата година социалният министър да внася за разглеждане съвместен проект за новия размер на заплатата, който да е консултиран с бизнеса и синдикатите.

Правителството се отказа да вдига минималната заплата тази година

Управляващите се отказват от плановете за увеличаване на минималната заплата през тази година, стана ясно от изказвания на премиера Пла...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика