X
 
 

Започва ремонта на Пантеона на възрожденците в Русе

801
photo of Започва ремонта на Пантеона на възрожденците в Русе
Снимка: Община Русе
Днес се проведе официална церемония по повод започването на ремонт на сградата и околното пространство на Пантеона на възрожденците по проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе-Гюргево“, финансиран по Програма Интеррег Румъния-България 2014-2020 г.

Церемонията откри Ренета Рошкева – уредник в Регионален исторически музей – Русе и експерт „Опазване на историческото наследство“ по проекта. Тя припомни важни факти, свързани с историята на националния паметник-костница, идеята за чието построяване в чест на участвалите и падналите за свободата герои датира от началото на ХХ век. Зам.-кметът Наталия Кръстева подчерта значението на проекта за повишаване туристическия потенциал на Еврорегион Русе-Гюргево. Важната крачка приветстваха гостите: Николета Минку, изпълнителен директор на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш за границата Румъния-България  и Янка Мека, директор на дирекция „Европейски програми“ в Община Гюргево и координатор на проекта.

Ремонтните дейности включват укрепване на конструкцията на главния вход и отводняване, вътрешни ремонтни работи, външна топло и хидроизолация, външно и вътрешно осветление, почистване и подмяна на позлатата на купола. Националният паметник също така ще бъде оборудван с модерна мултимедийна техника. От румънската част на проекта е предвидено облагородяване на крепостта в Гюргево. Обектите от двете страни на Дунава ще бъдат включени в общ туристически маршрут, в основата на който ще бъде споделеното културно-историческо наследство на двата града.  Целта е общата история на еврорегиона да бъде използвана като основа за създаване на модерни, интегрирани туристически продукти и услуги, съвместно управлявани и популяризирани, за да се превърне той в атрактивна туристическа дестинация.

Проектът се осъществява по Програма „INTERREG V-A Румъния-България“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 2 „Зелен регион“, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“ и е с продължителност 3 години. Общата стойност на проекта за двата партньора е 1 426 760,12 евро (2 790 457, 44 лв.) Съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 1 212 746,09 евро (2 371 888,80 лв.) Предвидените средства за Община Русе са в размер на 928 182,18 евро (1 815 338, 71 лв.).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.