Русе и Виена ще продължат своето сътрудничество в сферата на икономиката и културата

883
Русе и Виена ще продължат своето сътрудничество в сферата на икономиката и културата
Снимка: Община Русе

Кметът на Община Русе Пенчо Милков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия у нас Н.Пр. Андреа Икич-Бьом. Милков запозна дипломата с икономическия профил на Русе и потенциала за инвестиции, както и с ключовите проекти на общинската администрация, свързани с икономическото, социалното и културното развитие на града.

„Русе е културно-историческа и дори духовна столица на Северна България, а също и целогодишна туристическа дестинация, която има своето славно минало и своето бъдеще“, каза кметът. Той отбеляза усилията на Австрия да отстоява достойно позициите си пред Европа, развивайки същевременно и културата и икономиката си, и утвърждавайки националната си идентичност.

По време на срещата бяха отчетени усилията на местната администрация да насочи вниманието на държавата към Североизточния регион. Н.Пр. Андреа Икич–Бьом беше впечатленa от богатата история и модерно развитие на Русе. Обсъдени бяха възможностите регионът да бъде рекламиран с цел привличане на повече австрийски туристи. В разговора бяха обсъдени успешните инвестиции от страна на австрийски компании в Русе, както и продължаващото сътрудничество по линия на културата. В рамките на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (СЕСДР) бяха дискутирани предстоящи през следващата година мероприятия и тяхната организация.

По темата с приемането на България в Шенгенското пространство Пенчо Милков подчерта необходимостта това да се случи в контекста на граничната позиция на Русе.

Австрийската посланичка бе придружена от Анета Генкова – дългогодишен референт по култура, образование и връзки с медиите в австрийското посолство.

Н.Пр. Андреа Икич-Бьом е извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в Република България от 10 октомври 2022 г. Тя има дългогодишна дипломатическа кариера - била е генерален консул в Страсбург, Франция, през 2005 г., а през 2006 г. се завръща във Виена и поема поста на ръководител на отдел „Пътнически и граничен трафик“. През 2008 г. е назначена и за заместник-ръководител на Правната и консулска секция. През 2011 г. е назначена за австрийски посланик в Република Хърватия, а през 2015 – в Република Гърция. През 2019 г. се завръща във Външно министерство като Ръководител на отдел „Структурни въпроси и човешки ресурси“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com