Български изкуствен спътник помага за мисията в Антарктида

30512
Български изкуствен спътник помага за мисията в Антарктида
Между една и две години ще са необходими за неговото проектиране и пускане в орбита

Изцяло български изкуствен спътник ще оптимизира дейността на Антарктическата ни мисия. Между една и две години ще са необходими за неговото проектиране и пускане в орбита. Според инициатора на идеята за неговото конструиране работата по проекта е в много напреднала фаза и ако бъде намерено необходимото финансиране, спътникът може да започне да функционира още в средата на следващата година.

Около 3 млн. лв са необходими за проекта като половината от тази сума вече е осигурена по различни програми. Според създателите на идеята до две години спътникът ще може да бъде изведен в орбита. Той ще спомага и за научните изследвания на мисията ни в Антарктида.

„С проекта търсим допълнително финансиране от международни организации и това е една от причините да сътрудничим с Българския антрактически институт, за да привлечем клиенти от международни организации”, заяви Веселин Василев, цитиран от ТВ Европа.

Според директора на клъстъра за аерокосмически изследвания ползата от пускането на спътника ще бъде огромна.

И Антарктида се тресе

Широко разпространеното виждане, че в Антарктида няма земетресения, е погрешно, заявиха китайски учени, цитирани от ЮПИ. Новоизграден...

За българския бизнес полза биха били изображенията на земната повърхност. Селското стопанство – за да получат фермерите субсидии, трябва да има система, която да дава информация за това какво за засадили и в какви количества. Това става най-лесно от спътникова информация”, каза той.

Мисията ни в Антарктида може да използва спътника и за бърза връзка с България, която да замени използвания в момента сателитен телефон. Във века на комуникациите нашата експедиция е единствената, която няма достъп до интернет. Според учените спътникът ще преминава над Антарктида най-малко 4 пъти на ден и ще осигурява надеждна връзка.

„Две посоки са приоритет: комуникационнен канал за пренос на данни. Другата част е всеки ден да се събират данни от датчици около базата, които да идват в България и да се обработват”, обясни Драгомир Матеев от експедицията на ледения континент.

Инициаторите и изпълнителите на проекта се обединиха около становището, че страната ни възможно най-скоро трябва да се присъедини към Европейската космическа агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com