Хигс бозонът - много доказателства, много неясноти

15645
Хигс бозонът - много доказателства, много неясноти

Една година след като Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) сензационно съобщи за откриването на нова елементарна частица - Хигс бозон, доказателствата се трупат, но все още са недостатъчни, за да се даде официално заключение, че наистина това е именно той. 

"Установихме, че има нова частица - в това няма съмнение - и се знае, че това е бозон. Оттогава се опитваме да се уверим, че това наистина е Хигс бозон" - цитира АФП обобщението на физичката Полин Ганьон, участвала на 4 юли 2012 година в откритието на ЦЕРН. 

Има ли го острова, дето всъщност го няма?

През есента на миналата година се случва нещо странно. Научноизследователски кораб открива, че малък остров в Коралово море североизточ...

Хигс бозонът, неуловима поради крайната си нестабилност частица, се смята от учените за най-важния елемент от теорията за Стандартния модел - частица, която дава масата на много други частици. 

Съществуването й бе теоретично доказано за пръв път през 1964 година от британския физик Питър Хигс, чието име носи, заедно с белгийските му колеги Робер Брут и Франсоа Енглерт. 

Ала кой бозон всъщност е открит от ЦЕРН? Защото съществуват няколко теории, които предсказват различни типове Хигс бозон. Стандартният модел, който дефинира фундаменталната структура на материята, сочи само един единствен със строго определени свойства. 

Въпросът е дали учените са открили бозонът или по-скоро един от Хигс бозоните, предсказани от други теории като например един от петте в теорията за суперсиметрията? Засега според учените всичко сочи, че това е единственият бозон на Стандартния модел. 

Смарт-хапче ни превръща в ходещи пароли

Все повече компании експериментират с компютри във вид на таблетки, които човек може да погълне. Попадайки в стомаха, те могат да изпра...

От 4 юли 2012 година досега физиците анализираха няколко пъти данните, но трябва да изследват различните начини, по които той се разпада. 

Нова информация може да бъде огласена през юли на конференцията по физика в Стокхолм, на която ще бъде направена равносметка за "лова" на прословутата частица. Във всеки случай според учените ще е необходимо да бъдат събрани нови данни, за да се изясни напълно ситуацията. 

Ала Големият адронен колайдер, разположен на границата между Франция и Швейцария, е затворен от месец март за подобрения. Експериментите ще бъдат подновени едва през 2015 година Така че съмненията за естеството на неуловимата частица вероятно ще бъдат отстранени едва след няколко години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com