Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

13370
Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване
Снимка: pixabay.com

Ако сте един от многото хора, които редовно използват белина, трябва да знаете, че според изследователи от Харвардския университет и Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания тази практика е свързана с по-висок риск от развитие на фатално белодробно заболяване. 30-годишното проучване установява, че при използващите продуктите само веднъж седмично вероятността да развият това заболяване е цели 32%.

Още: Пригответе си домашна белина - смъртен враг на жълтите петна

Обхват и цел на проучването

Изследването е разгледало заболяването, възникнало при повече от 55 000 медицински сестри в Съединените щати. Въпреки че употребата на дезинфектанти и преди е била свързвана с проблеми като астмата, това проучване е първото, което установява връзка между почистващите химикали и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Може да изглежда обезпокоително, че продукт, който много от нас използват за почистване на собствените си домове, може да бъде свързан с нещо толкова вредно в дългосрочен план. Може да изглежда още по-тревожно, че това състояние е засегнало медицинските сестри - тези, които са известни с това, че защитават здравето на другите хора.

Но не забравяйте: Знанието е сила. Колкото повече знаете за това състояние и за самата белина, толкова по-добре ще сте въоръжени, за да защитите здравето си в дългосрочен план.

Какво представлява ХОББ?

ХОББ, което е съкращение от хронична обструктивна белодробна болест, се определя от Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта като прогресивно заболяване, което затруднява дишането. Третата водеща причина за смъртност в Съединените щати. 16 милиона души понастоящем са диагностицирани с ХОББ.

Симптомите на ХОББ, най-често причинени от тютюнопушенето, включват постоянна кашлица, задух, хрипове и стягане в гърдите. Тъй като заболяването е прогресивно, симптомите се влошават с течение на времето. Тежестта им варира при различните хора, но в най-тежките си форми ХОББ може да ви попречи да извършвате основни дейности като ходене или готвене. Лекарите все още не са открили лек, нито знаят как да възстановят увреждането на белите дробове.

Опасна ли е белината?

Изследователите, участвали в проучването, подчертават, че тъй като става въпрос за наблюдение, резултатите не могат да покажат, че белината или други дезинфектанти действително причиняват ХОББ. Въпреки това съществува връзка между употребата на почистващите препарати и развитието на заболяването.

Към настоящия момент няма конкретни здравни насоки за ежедневната употреба на белина (например в дома или в офиса). Виждайки, че въпросното проучване е фокусирано върху медицински сестри, изследователите казват, че потенциалното въздействие на използването на дезинфектанти у дома върху развитието на ХОББ е „неизвестно“, така че се надяват то да бъде проучено допълнително.

Алтернативи на белината

Ако искате да намалите количеството белина, което използвате в ежедневието си, добрата новина е, че има няколко добри алтернативи. Оцетът, например, е универсална, евтина и безопасна за околната среда алтернатива, която може да се използва в някои гениални смеси „Направи си сам“ за почистване на голямо разнообразие от предмети в дома ви.

Още: Никога не смесвайте тези почистващи препарати. Опасно е!

Лимоновият сок или водородният пероксид са други два безопасни и нетоксични варианта за почистване на дома. Ако все пак искате да използвате белина от време на време, уверете се, че тя се съхранява и използва на добре проветриво място - и далеч от малки деца. Сигурни сме, че вече знаете това, но никога не забравяйте да измиете ръцете си след това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 неща, които не трябва да се хвърлят в тоалетната

Ефективни начини да изгоните досадните гълъби от балкона

Сервизи за хранене: Превърнете красиво подредената си маса в акцент на интериора

5 неща, които ръцете разкриват за здравето ни

Тази зърнена култура е богат източник на мощни хранителни вещества

5 грешки при домашното боядисване на коса и как да ги избегнете

8 диетични храни, които предизвикват преяждане

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Пречистване на организма и отслабване с безглутенова диета

15 неочевидни начина за използване на това евтино мазило

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com