Паяци умират от секс

29346
Паяци умират от секс

Както много паяци, самците на рибаря Dolomedes tenebrosus са много по-малки от самките. След романтичната среща с дамата на сърцето си мъжкият се отправя към оня свят. Изглежда, няма нищо чудно – женските много често практикуват съпружески канибализъм.

Всъщност в случая женските нямат нищо общо – самците D. tenebrosus умират сами, без помощ от страна на своите „половинки”.

За странния обичай на паяка рибар разказват в сп. Biology Letters изследователи от университета на Небраска в Линкълн (САЩ). По време на брачния ритуал самецът изпуска порция семенна течност, която след това я изсмуква в израстъци на пипалата си и при чифтосването я въвежда в половите пътища на партньорката си. След това краката му се подкосяват, той сякаш се парализира и за няколко часа умира.

Самката може да изяде кавалера, ако иска.

Когато самецът събира спермата в т.нар. цимбиум на пипалото си, размерът му значително се увеличава. При близко разглеждане се оказва, че след чифтосването цимбиумът остава уголемен, което е доста необичайно за паяците. Биолозите предположили, че деформацията по някакъв начин е свързана със смъртта на самеца. Станало ясно, че ако с паяците от други видове се случи същото, то и техните самци също няма да оцелеят, а смъртта им би била подобна на гибелта на D. tenebrosus.

Авторите на изследването смятат, че неизбежното осакатяване кара самците да умират веднага след чифтосването.

Какъв механизъм работи тук, предстои тепърва да се изяснява. Но от гледна точка на еволюцията и борбата за потомство такава саможертва е обяснима. Самците D. tenebrosus предпочитат девственици, тоест те искат да са сигурни, че точно тяхната сперма ще оплоди самката. За да увеличат още повече шансовете си, мъжките предлагат самите себе си – изяждайки самеца, самката ще има достатъчно енергия за формирането на яйца.

Снимка: © Biology Letters, Published 19 June 2013 doi: 10.1098/rsbl.2013.0113

Политик: Правя секс с извънземна 4 пъти годишно, имаме дете

Членът на Лейбъристката партия на Великобритания, представителят на градския съвет на Уитби Саймън Паркс сподели, че има дете от извънз...


Още интересни статии четете в megavselena.com


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com