Пещерните хора са рисували по-добре от съвременните художници

64844
Пещерните хора са рисували по-добре от съвременните художници

Анализ на хиляди произведения на първобитното и съвременното изкуство показва, че пещерните хора, живели  преди 10-50 хил. години, са възпроизвеждали по-старателно движенията на четириногите животни, отколкото днешните им колеги. Процентът на грешките при днешните художници е 57,9%, а на праисторическите живописци - в 46,2%. Освен това съвременниците по-трудно схващат алюра – начина, по който се движат конете.

Животните, които имат четири крака, движат крайниците си в една и съща последователност. Първо до земята се докосва левият заден крак, после – левият преден, следва – десният заден и накрая - предният десен крак. Различна е само скоростта, с която всеки крак извършва движението.

Върнаха открадната картина на Рене Магрит - непродаваема е

Картина на белгийския сюрреалист Рене Магрит, открадната през 2009 г., е върната от престъпниците, които не са успели да намерят купув...

Това просто обстоятелство често се изплъзва от вниманието на художниците. През 2009 г. биофизикът Габор Хорват от университета в Будапеща установил, че при 63,6% от животните, изобразени в учебниците по анатомия, са представени с алюр, който не е възможно да се възпроизведе в реалността.  Половината от играчките – кончета, лъвове, тигри и други четириноги, също въвеждат в заблуждение. Дори експонатите в научно-природните музеи не могат да се похвалят с прецизност – там грешките са 41%.

Този път Хорват и колегите му искали да изследват проблема от историческа  гледна точка.

През 1880 г. Едуард Мейбридж с помощта на движещи се картинки за първи път показал как конете и останалите четириноги ходят в действителност. Седем години по-късно това станало известно на широката публика. Затова специалистите разделят анализа си на три периода: доисторическо изкуство, до Мейбридж и след него.

Учените събрали хиляди примери от онлайн колекции, книги по изкуство, музеи, както и от марки  монети. Те пресметнали, че шансовете за случайна грешка през втората епоха са били 73,3%, но в действителност показателят е равен на 83,5%.

В Испания откриха най-старите скални рисунки

Рисунки в испански пещери са направени преди повече от 40 хиляди години според ново датиране, което ги прави най-старите в Европа и е р...

Колкото и да е странно, сред некоректните работи е и рисунка от великия Леонардо. Конят, изобразен от него, е стъпил на земята със задния десен и левия преден крак, а другите два са повдигнати. На практика това е много неустойчиво положение. Във всеки един момент четириногите докосват земята с  три от крайниците си.

Авторите на скалните рисунки изобразявали животните правилно в 54% от случаите, което е много повече от случайния показател, съобщи LiveScience.

Работата на Мейбрижд е била от огромно значение, след 1880 г. четириногите били изобразявани правилно в 42% от случаите, но това пак е малко, в сравнение с таланта на древните хора!

Снимка: davincisketches.com

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com