Радикално решение на глобалното затопляне

93775
Радикално решение на глобалното затопляне

Можем ли да замразим отново Арктика? Физик от „Харвард” отговаря положително на този въпрос и според него това е реален и евтин отговор на глобалното затопляне. Според проф. Дейвид Кейт е възможно в атмосферата да се разпръснат частици, които да отразяват обратно в атмосферата слънчевата светлина и топлина. Той дори стига още по-далеч, като твърди, че подобна операция няма и да е скъпа – около 8 млрд. долара годишно. По този начин може да се реши проблемът с топенето на полярните шапки. Единственият риторичен въпрос, който поставя самият проф. Кейт, е дали трябва да се направи подобно нещо, пише dailymail.co.uk.

През септември количеството лед в Северния ледовид океан се е стопило до най-ниското си ниво в историята, като днес ледената покривка е с два пъти по-малка повърхност, отколкото е била през 80-те години на миналия век.

И в Доха много шум за нищо

Нито едно от очакванията не бе изпълнено, за пробив и дума не може да става. Затова пък ясно видяхме лицето на безсилието - това на у...

Дейвид Кийт, професор по приложна физика в Харвардския университет, разглежда темата с глобалното затопляне и това как може да се предотврати топенето на полярните ледове в статиите Nature Climate Change и Environmental Research Letters.

„Най-важните въпроси тук не са толкова технически. Въпросите са свързани с това на каква планета искаме да живеем и кои сме ние”, казва професорът пред канадския в-к The Windsor Star.

Професор Кейт използва климатични модели, за да покаже, че разпръскването на отразяващи частици в атмосферата може да намали количеството слънчева светлина, достигаща земната повърхност, като по този начин изкуствено се генерира регионален ефект, който да възобнови полярната шапка на Северния полюс.

В своите трудове той твърди, че с намаляване на достъпа на слънчева светлина до земята само с 0,5% може да се възобновят ледените полета в океана на нива от пред-индустриалната ера.

Нивото на световния океан се повишава застрашаващо

Морското ниво се покачва поради глобалното затопляне с 60% по-бързо, отколкото е било предвидено през 2007 г. от Междуправителствения...

Във втория си труд харвардският учен твърди, че проектът му може да бъде реализиран с помощта на няколко Gulfstream реактивни двигателя за разпръскване на въпросните частици, като годишната цена на подобна операция би струвала около $8 млрд.

Това, на което Дейвид Кейт няма красноречив отговор, е дали подобни действия трябва да бъдат предприемани. Подобни огромни по мощаб биоинженерни намеси вече бяха отхвърлени от Конвенцията на ООН за Биологично разнообразие.

Самият Кейт има опасения, че подобна геоинженерна намеса би могла да има много сериозни странични последици, но също така е уверен, че трябва да бъдат взети спешни и решителни мерки, които да спрат топенето на полярните ледове.

Редактор: Пламен Георгиев

СБ предупреждава за глобално затопляне

Наводнения, суша, покачване на морското равнище: Световната банка предупреждава за черния сценарий на глобалното затопляне с 4°C къ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com