8% от японските младежи са пристрастени към Интернет

10156
8% от японските младежи са пристрастени към Интернет

Близо 60% от японските гимназисти използват Интернет по нездравословен начин и не могат да се лишат от него подобно на наркотик, показва изследване на правителството, предаде БГНЕС.

Според изследването, осъществено в продължение на шест месеца от институт към японското министерство на здравеопазването сред 100 000 ученици в колежи и гимназии, 8,1% от анкетираните страдали от зависимост от обмена на съобщения, игри и други онлайн дейности.

Казано с други думи, те били неспособни да спрат, без да бъдат принуждавани за това. За да квалифицират и окачествят тези крайни случаи, учените поставили серия от осем симптоматични въпроси и определили зависимостта като съответстваща на положителен отговор на поне пет от тях.

Например: "Застрашавали ли сте или прекъсвали ли сте важни отношения с хора заради Интернет?" или "Случвало ли сте е да не успеете да намалите прекараното време в Интернет?". Въз основа на получените отговори институтът счита, че над половин милион колежани и гимназисти страдат от тази нова патология, като процентът при гимназистите е по-голям от този при колежаните (9,4% спрямо 6%).

Момичетата са по-силно засегнати от момчетата (9,9% спрямо 6,4%). "Голям проблем е, че младите хора, които трябва да трупат опит, откривайки света, се затварят в Интернет. Необходимо е да се вземат образователни мерки, за да се предотврати разширяването на този феномен", коментира пред телевизия Ен Ейч Кей професор Сусуму Хигучи, член на екипа, осъществил изследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com