Назначават отново скандална директорка на дом за деца

33637
Назначават отново скандална директорка на дом за деца

За скандално назначение в дом за деца "Св. Иван Рилски" алармират от коалиция „Детство 2025". В писмо до министъра на здравеопазването Таня Андреева и до Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика те поставят въпроса, отправен от 150 НПО-та в страната „Ще успее ли правителството да продължи процеса на деинституционализация в страната или ще го превърне в заложник на стари кадри и идеи?"

В писмото си от коалицията пишат, че в резултат на конкурса за директор на Дом за медико-социални грижи за деца "Св. Иван Рилски" в гр. София е била избрана д-р Маргарита Джурелова, директор на дома до 2011 г. Обезпокоени сме от факта, че по времето, за което д-р Джурелова е била директор на Дома, има няколко сериозни инцидента с деца. В един от случаите се стига до ампутиране на ръка на едно от децата (през 2003 г.), тъй като е било връзвано за леглото продължително време, а при друг дете с над 80% изгаряния и опасност за живота не е получило медицинска грижа в продължение на няколко дена (2011 г.), пише в текста.

Изпратени са сигнали до Районна прокуратура за образуване на наказателно производство срещу д-р Джурелова в качеството й на директор, както и са направени препоръки за уволнение.

За нас подобно компрометирано назначение е в конфликт с поетите от правителството ангажименти да продължи процеса на деинституционализация в страната. Считаме, че цитираните инциденти и извършените проверки доказват, че д-р Джурелова не притежава необходимия опит, компетенции, лични и морални качества за продължаване на реформата в дома за деца и гарантиране качеството на грижа за всяко едно от настанените деца, пишат още неправителствените организации.

Припомняме, че тази седмица служители на Дома за медико-социални грижи за деца-Видин излязоха на протест, като настояваха д-р Лада Димитрова Панчева – Ангелова да остане на длъжност директор на дома.

Новият стар шеф на ДАЗД уволнен заради злоупотреби

"Аз съм поредният политически уволнен и случаят е поредната проява на политически реваншизъм от страна на сега управляващата тройна коа...

Те са инициирали и подписка в подкрепа на д-р Лада Ангелова. След проведен конкурс за длъжността директор на Дома за медико-социални грижи за деца-Видин на 27 юли 2013 г. в Министерство на здравеопазването на първо място е класирана д-р Мария Виденова Кръстева. Служителите на дома смятат, че д-р Лада Димитрова Панчева – Ангелова е утвърден ръководител, доказан професионалист и прекрасен човек.

От вчера, 31 юли, новият председател на ДАЗД е Ева Жечева, уволнена преди години от същия пост поради злоупотреби. Уволненият вече бивш шеф на агенция Калин Каменов, сподели, че  е научил за отстраняването си от медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com