Научиха изкуствен интелект да чете мозъчна дейност

2677
Научиха изкуствен интелект да чете мозъчна дейност
Снимка: iStock/Guliver

Група американски учени създадоха невронна мрежа, която може да чете активността на кората на главния мозък по време на говор, да преобразува получените сигнали в код и да възпроизвежда това, което човек казва. В бъдеще, казват учените, това може да помогне на немите хора да говорят.

Американските учени Джоузеф Майкин, Дейвид Моузес и Едуард Чанг научиха изкуствен интелект (ИЕ) да чете мозъчна дейност и да разбере какво казва човек в този момент. Резултатите от техните изследвания са публикувани в списанието Nature Neuroscience и цитирани от “Коммерсантъ“

Учен: Няма мъжки и женски мозък

Няма женски и мъжки мозък. Всичко е въпрос на възпитание Джина Риппон, професор в областта на когнитивната невровизуализация в Астонски...

Засега моделът на невронната мрежа, създаден от групата учени, работи само върху ограничено количество първоначални данни с предварително определена мозъчна активност, която е отговорна за човешката реч. Въпреки това, те успяха да постигнат точност на възпроизвеждане на казаното в 97%, предава агенция Фокус.

Както д-р Кристиан Херф от Маастрихтския университет отбелязва, учените „постигнаха ниво на точност, което никой не е успявал да постигне досега“.

Самите изследователи казват, че ИЕ, който са създали, може да се превърне в иновативна технология, която ще даде възможност на немите хора да говорят. "Все още сме далеч от това, но смятаме, че тази технология може да се превърне в основа за речева протеза", пише вестник The Guardian, цитирайки Мейкин.

За да създадат изкуствен интелект, който може да чете мислите, учените помолиха няколко доброволци да прочетат накратко набори от кратки изречения. В този случай само самите фрази, които бяха повторени от поне трима различни участници, бяха избрани за самата невронна мрежа. В резултат на това учените събраха около 50 фрази, състоящи се от 250 уникални думи. По време на четене на участниците в експеримента бяха поставени електроди, което даде възможност да се чете мозъчната им активност. Получените данни бяха заредени в програма, която ги превърна в набори от числа. Тогава невронната мрежа влезе в действие, като се опита да възпроизведе първоначално прочетения текст от получените цифри. При първите опити системата предаде несвързани звуци. Но в нея бяха заредени оригинални фрази, с които всеки път тя сравняваше собствения си текст. В същото време системата открои логиката на конструиране на фрази. В резултат на много опити учените успяха да постигнат безпрецедентна точност на възпроизвеждането с грешките от едва 3%.

Нов пробив при лечението на диабет

Учените не престават да търсят нови начини за борба с диабета. Сега нова техника за превръщане на човешки стволови клетки в клетки, про...

Вярно е, че самите учени признават, че въпреки постигнатия успешен резултат, прилагането на тази технология все още е далеч.

В крайна сметка, тяхната невронна мрежа се учи от много малко количество данни и с увеличаване на обема им процентът на грешките рязко се увеличава. Ако обаче за експеримента говори само един човек, системата се учи по-бързо. Така тя може да стане идеален помощник за немите хора в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии